Divendres, 16 de maig de 2025
Inici Ciència i tecnologia Un equip de la Universitat de Stanford guanya el primer premi del Repte d’Autonomia Lunar de la NASA

Un equip de la Universitat de Stanford guanya el primer premi del Repte d’Autonomia Lunar de la NASA

La NASA ha atorgat el primer premi del Repte d’Autonomia Lunar a l’equip de la Universitat de Stanford, Califòrnia, després de sis mesos de competició dirigida a estudiants de col·legis i universitats nord-americanes. L’objectiu del repte era cartografiar i explorar virtualment la superfície lunar utilitzant un bessó digital de l’Excavadora Pilot d’Utilització de Recursos In Situ de la NASA (IPEx).

L’equip de Stanford ha demostrat el disseny i la funcionalitat d’un agent autònom capaç de dur a terme accions sense intervenció humana, navegant de manera autònoma el bessó digital de l’IPEx dins l’entorn lunar virtual, cartografiant el terreny, identificant obstacles i gestionant l’energia disponible.

Adam Dai, cap de l’equip Lunar Autonomy Challenge de Stanford, ha destacat: “Aquest repte ens va portar a trobar solucions que fossin robustes a les condicions adverses de la superfície lunar. He après molt durant el repte, tant pel que fa a idees i mètodes nous com també aprofundint en l’enteniment de mètodes fonamentals a tota la pila d’autonomia (percepció, localització, mapatge, planificació). També he gaudit molt treballant conjuntament amb el meu equip per pensar diferents enfocaments i estratègies, i resoldre problemes tangibles observats a la simulació.”

La NASA ha col·laborat en el repte amb el Laboratori de Física Aplicada Johns Hopkins, Caterpillar Inc. i Embodied AI, que han aportat coneixement expert i les eines necessàries. Segons Niki Werkheiser, directora de Maduració Tecnològica i líder de la Iniciativa d’Innovació de la Superfície Lunar (LSII) de la NASA: “Per tenir èxit, necessitem l’aportació de tothom: totes les idees compten per fer avançar els nostres objectius. És molt gratificant veure aquests estudiants i desenvolupadors de programari aportant les seves habilitats a futures missions lunars i marcians”.

Pel que fa a la resta de guardons, l’equip MAPLE del Massachusetts Institute of Technology (MIT) ha obtingut el segon premi, i l’equip Moonlight de la Universitat Carnegie Mellon el tercer.

Comparteix aquest article

Telegram WhatsApp