Els científics de la Fundació Conjunt Paleontològic de Terol – Dinópolis han analitzat un fragment de crani d’estegosauri trobat al jaciment Están de Colón, a Riodeva (Terol), un descobriment recent que els ha permès redescobrir aspectes fins ara desconeguts de l’evolució d’aquests dinosaures amb plaques. L’estudi es va publicar ahir a la revista Vertebrate Zoology i aporta dades clau sobre l’espècie Dacentrurus armatus, de la qual se celebra el 150è aniversari de la primera descripció científica.
L’exemplar, que pertany a sediments de la Formació Villar del Arzobispo del Juràssic Superior, fa aproximadament 150 milions d’anys, es considera el crani d’estegosauri més complet conegut a Europa. Els investigadors destaquen que els cranis d’aquests animals són especialment difícils de conservar pels ossos fràgils que els formen, fet que en ressalta la rellevància científica.
Sergio Sánchez Fenollosa, un dels investigadors, explica: “L’estudi detallat d’aquest excepcional fòssil ens ha permès desvelar aspectes fins ara desconeguts sobre l’anatomia de Dacentrurus armatus, l’estegosauri europeu per excel·lència, del qual es compleixen 150 anys des de la seva primera descripció”.
Els estegosaures es distingeixen per ser herbívors, desplaçar-se caminant sobre les quatre potes i presentar dues fileres d’espines del coll a la cua. La troballa no només ajuda a entendre l’anatomia cranial d’aquesta espècie, sinó també l’evolució dels cranis dins del grup.
A més, els investigadors han proposat una nova classificació per als estegosaures arran d’aquest estudi, formalitzant el nou grup Neostegosauria, que inclou dinosaures de mida mitjana i gran, presents a Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica del Nord entre el Juràssic mitjà i el Cretaci inferior.
El jaciment de Riodeva roman en estudi i segueix proporcionant restes importants, incloent-hi exemplars adults i juvenils de l’espècie, fet que obre la porta a futures troballes que podrien afegir encara més informació a la història evolutiva dels estegosaures.
Referència: Sergio Sánchez-Fenollosa et al. “New insights into the phylogeny and skull evolution of stegosaurian dinosaurs: An extraordinary cranium from the European Late Jurassic (Dinosauria: Stegosauria)”. Vertebrate Zoology. 2025