L’Autoritat de Regulació dels Mitjans i la Comunicació (HAAC) de Togo va suspendre, el 16 de juny de 2025, l’emissió de les cadenes franceses Ràdio França Internacional (RFI) i France 24 durant tres mesos. Aquest organisme acusa aquestes cadenes d’haver difós “informacions inexactes i tendencioses que amenacen l’estabilitat i la imatge del país” en la seva cobertura de l’actualitat togolesa, segons el comunicat emès. La decisió s’ha comunicat en un context de tensió sociopolítica i creixent pressió sobre periodistes estrangers i locals, després de la detenció recent de Flore Monteau, corresponsal francesa a TV5 Monde, mentre cobria protestes a Lomé.
Segons declaracions de la HAAC, la mesura ve després “d’incompliments reiterats, ja advertits i notificats oficialment, pel que fa a la imparcialitat, el rigor i la verificació dels fets”. L’ens regulador remarca que, a través dels seus corresponsals, tant RFI com France 24 tenen molt d’impacte entre la població togolesa, formada per més de 9 milions de persones, majoritàriament francòfones.
Les cadenes afectades han rebut la notícia amb sorpresa. TV5 Monde recull la reacció de RFI i France 24, que manifestaren en un comunicat conjunt que havien “sabut amb sorpresa” de la seva suspensió “sense previ avís”, i van reiterar “el seu compromís inqüestionable amb els principis deontològics del periodisme, així com el seu suport als equips que cada dia ofereixen una informació rigorosa, independent, verificada, imparcial i equilibrada”.
Diverses organitzacions internacionals i togoleses han qualificat la suspensió d’arbitrària i han expressat inquietud. Reporters sense Fronteres denuncia l’actuació del regulador togolès i reclama “a les autoritats togoleses a aixecar aquestes sancions i restablir de manera immediata l’emissió de RFI i France 24”. Per la seva banda, l’Associació de Empresaris de la Premsa Togolesa considera que “aquestes suspensions arbitràries atempten greument contra la llibertat de premsa i constitueixen una violació flagrant del dret fonamental a la informació, en un clima polític ja tens”.
A la xarxa, la decisió ha generat divisió. Algunes veus han celebrat l’exclusió dels mitjans francesos, mostrant una hostilitat obertament anticolonial. “Quina gran notícia! Només lamento que sigui només per tres mesos. Hauria de ser una suspensió de per vida per a aquests canals colonials i neocolonials, especialitzats en la desinformació, manipulació massiva, desestabilització i terrorisme!”, recull una de les respostes més comentades. Altres usuaris van arribar a reclamar la ruptura total de relacions amb França.
La vigilància de la HAAC sobre mitjans francesos s’ha intensificat darrerament. Ja el maig de 2024, l’organisme havia acusat formalment RFI de manca de neutralitat i difusió d’informacions errònies sobre la situació a Togo. Ara, la suspensió de les emissions reforça la desconfiança envers el tractament que aquests mitjans realitzen dels esdeveniments sociopolítics del país.
En paral·lel, segons l’informe 2025 de Reporters sense Fronteres, Togo ha caigut vuit posicions en la classificació mundial de llibertat de premsa, fins a la 121a posició, accentuant les alarmes sobre la restricció de drets fonamentals d’informació en aquest Estat africà.