La infecció simptomàtica pel virus de l’herpes labial (VHS-1) podria tenir un paper en el desenvolupament de l’Alzheimer. Tanmateix, el seu tractament amb antivirals sembla estar relacionat amb un risc menor de patir aquest tipus de demència, segons una nova recerca.
L’estudi, que no estableix una relació causa-efecte entre ambdues variables, ha comptat amb dades de 700.000 pacients dels Estats Units. Aquesta investigació no és la primera que observa un possible vincle entre l’herpes labial i una major predisposició a patir Alzheimer. Tot i així, actualment no està clar com el VHS-1 i altres virus neurotròpics poden infectar el sistema nerviós i influir en el risc de demència.
La recerca, publicada a BMJ Open, és de tipus observacional (no estableix causa-efecte) i assenyala, a més, que el tractament amb antivirals sembla estar vinculat a un risc menor de patir aquest tipus de demència. Aquest fet suggereix que els fàrmacs per pal·liar els símptomes del VHS-1 podrien ser protectors davant aquesta possible predisposició.
L’equip, format per la biofarmacèutica nord-americana Gilead Science i la Universitat de Washington a Seattle (EUA), va emparellar per edat, sexe, regió geogràfica, any d’entrada a la base de dades i nombre de visites mèdiques, les persones diagnosticades amb Alzheimer amb d’altres sense antecedents de malaltia neurològica.
Els resultats indiquen que, tal com era d’esperar, el risc de patir aquest tipus de demència augmentava amb l’edat, però, en general, la probabilitat de diagnòstic de VHS-1 era un 80% superior entre les persones amb malaltia d’Alzheimer, un cop ajustats els factors potencialment influents, resumeix la revista.
També van observar que gairebé dos terços (65%) dels malalts eren dones, l’edat mitjana era de 73 anys i sovint patien més malalties coexistents, tots ells factors de risc.
Entre les persones amb antecedents d’infecció per VHS-1, el 40% va utilitzar medicació antiherpètica després del diagnòstic i tenien un 17% menys de probabilitats de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer que els qui no van utilitzar aquest tractament.
Els investigadors reconeixen, entre les limitacions de l’estudi, que no es coneixien les infeccions per VHS-1 prèvies a la inclusió del pacient a la base de dades, a la qual cosa s’afegeix que molts infectats no presenten símptomes i d’altres potser no busquen tractament, factors que podrien influir en els resultats.
Segons l’equip, aquests resultats encara reforcen més la necessitat de considerar la prevenció dels herpesvirus com una prioritat de salut pública.
El grup també va analitzar el possible paper d’altres virus de l’herpes, com el VHS-2, el virus de la varicel·la zòster i el citomegalovirus, que també s’associen a un major risc de patir la malaltia.
Encara que no està clar com el VHS-1 i altres virus neurotròpics poden influir, “aquests resultats encara reforcen més la necessitat de considerar la prevenció dels herpesvirus com una prioritat de salut pública”, indica l’equip.
L’estudi ha estat comentat per diversos científics que no hi van participar a través de la plataforma de recursos científics Science Media Centre (SMC), els quals coincideixen a destacar que tenir herpes labial no és sinònim que es vagi a desenvolupar una demència.
“Tenir herpes labial no és, ni de bon tros, una ‘sentència’ que hom hagi de patir una demència. És simplement un factor de risc més (molt menys important que l’envelliment mateix)”, assenyala María Jesús Bullido Gómez-Heras, investigadora del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa.
Per a David Vickers, estadístic de la Universitat de Calgary (Canadà), la investigació “finançada per la indústria farmacèutica exagera el paper del VHS-1, sense tenir en compte la seva absència en el 99,56% dels casos de malaltia d’Alzheimer”.
D’altra banda, la investigadora Tara Spires-Jones, de la Universitat d’Edimburg (Regne Unit), considera que es tracta d’un estudi “ben realitzat que se suma a les sòlides dades existents”.
Tanmateix, reitera que aquesta infecció és “extremament comuna a la població” i “no garanteix en absolut” que una persona acabi desenvolupant Alzheimer.
Referència:
Liu, Y. et al. “Association between herpes simplex virus type 1 and the risk of Alzheimer’s disease: a retrospective case–control study”. BMJ Open (2025).