L’Ajuntament de Lleida ha instal·lat durant el mes de juny dues caixes niu amb tres falcons pelegrins cadascuna a les teulades de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i del Turó de la Seu Vella. La iniciativa vol millorar la biodiversitat i afavorir l’equilibri ecològic entre les aus de la ciutat. Segons la tinent d’alcalde Begoña Iglesias, aquesta acció “actua sobre la concentració d’estols d’ocells urbans en determinats punts de la ciutat, que desplacen altres espècies i causen molèsties al veïnat”.
Els exemplars de falcó pelegrí han estat introduïts mitjançant la tècnica anomenada hacking, que consisteix a criar les aus en caixes niu sense contacte amb humans perquè identifiquin l’entorn com el seu lloc de naixement. Aquesta metodologia permet que els falcons s’estableixin a l’àrea i contribueixin a controlar espècies d’aus com coloms, tudons, gralles i estornells, que són les seves preses naturals. La font municipal informa que la presència dels falcons també dissuadeix aquests ocells d’agrupar-se i crea un entorn més equilibrat per altres espècies.
Els nius s’han col·locat en punts estratègics de la ciutat, tenint en compte factors com l’alçada i el camp visual. Aquesta actuació forma part del projecte URBAN-NAT Lleida, centrat en la renaturalització, l’adaptació al canvi climàtic i la millora de la biodiversitat urbana, explica la Paeria. El projecte té el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico i rep finançament europeu. El falcó pelegrí és una espècie protegida i considerat un indicador de la bona salut dels ecosistemes.