Un centenar de persones es van aplegar ahir, dimarts, a CaixaForum Palma amb motiu de la primera Jornada d’Investigació i Associacions de Pacients organitzada per l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa). La trobada va néixer amb l’objectiu de promoure la participació ciutadana en la recerca sanitària i enfortir la col·laboració entre investigadors i persones afectades per malalties, segons informa l’IdISBa.
Entre els assistents hi havia pacients, representants d’associacions i membres dels àmbits científic, sanitari i acadèmic. La jornada es marcava sota el lema “Quins reptes en investigació podem abordar des de la mirada del pacient?”. Aquesta iniciativa vol donar veu als pacients i establir diàlegs directes amb equips de recerca.
L’acte d’obertura va comptar amb Vicenç Juan, director general de Recerca en Salut, Formació i Acreditació del Govern de les Illes Balears, i el Dr. Miquel Fiol, president del Consell Social i Empresarial de l’IdISBa. Pedro Carrascal, director general de la Plataforma d’Organitzacions de Pacients d’Espanya, fou l’encarregat de la conferència inaugural. Segons IdISBa, Carrascal va destacar el creixent protagonisme de les persones afectades en totes les fases de la recerca biomèdica.
Durant la jornada es varen presentar diverses experiències de col·laboració entre investigadors i pacients. L’Associació Balear de la Malaltia d’Andrade (ABEA) i entitats com Respiralia i l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) mostraren exemples de projectes conjunts. Hi prengueren part 22 associacions de pacients d’arreu de les Illes Balears, relacionades amb malalties respiratòries, neurodegeneratives, rares, mentals, oncològiques, metabòliques o discapacitats. Aquestes entitats aportaren la seva visió per orientar la recerca cap a solucions més efectives.
L’IdISBa indica que aquesta jornada representa un pas endavant per a una recerca sanitària participativa, propera i amb retorn per la societat. La col·laboració entre pacients i investigadors afavoreix la detecció de necessitats reals i la cocreació de projectes d’impacte en el coneixement i la qualitat de vida.
L’esdeveniment compta amb la col·laboració de la Conselleria de Salut i la Fundació “la Caixa”.