Diumenge, 20 de juliol de 2025
Inici Ciència i tecnologia L’H. pylori, responsable de gairebé 12 milions de futurs casos de càncer d’estómac a nivell mundial, segons un estudi internacional

L’H. pylori, responsable de gairebé 12 milions de futurs casos de càncer d’estómac a nivell mundial, segons un estudi internacional

Un estudi publicat recentment a la revista Nature Medicine, liderat per l’Agència Internacional per a la Recerca sobre el Càncer (IARC), adverteix que prop de 12 milions de persones podrien desenvolupar càncer gàstric a causa de la infecció per Helicobacter pylori (H. pylori) al llarg de la seva vida. La investigació analitza dades recollides l’any 2022 en 185 països, posant de manifest que el càncer d’estómac continua essent la cinquena causa principal de mort oncològica al món, en gran part per la persistència d’aquesta bactèria.

Els autors de l’estudi estimen que, de les 15,6 milions de persones nascudes entre 2008 i 2017 que podrien patir càncer d’estómac, un 76 % dels casos tindria relació amb la infecció per H. pylori. La investigadora principal, Jin Young Park, de la IARC, explica que “la H. pylori afecta principalment el revestiment intern de l’estómac i pot causar un carcinoma gàstric no cardial, un tipus de càncer que es desenvolupa en les cèl·lules que produeixen mucosa, així com un limfoma gàstric de creixement lent que s’origina en el teixit del sistema immunitari d’aquest òrgan”.

La recerca subratlla que la incidència augmenta entre les generacions joves, a la vegada que l’envelliment i el creixement de la població podrien revertir els avenços assolits en la reducció de la mortalitat i els casos de la malaltia. Els resultats apunten també que potenciar la prevenció, especialment mitjançant programes universals de detecció i tractament de l’H. pylori, podria reduir la càrrega global en un 75 %.

L’anàlisi mostra diferències marcades per regions. Àsia és la zona on es concentraria la gran majoria dels nous casos, sumant 10,6 milions, amb l’Índia i la Xina com a països més afectats (6,5 milions junts). Per contra, a l’Àfrica subsahariana, encara que la taxa actual és baixa, els experts preveuen que es podria multiplicar per sis respecte als nivells del 2022.

L’estudi avisa que la manca de registres precisos i complets en algunes àrees, especialment en països amb pocs recursos, pot condicionar la fiabilitat de les dades globals. En qualsevol cas, aquestes projeccions posen èmfasi en la necessitat de disposar d’intervencions eficaces.

La infecció per H. pylori és molt comuna, amb una prevalença global superior al 50 %, tot i que varia força segons la regió, l’edat, la raça o ètnia i el nivell socioeconòmic. “Els éssers humans són l’únic reservori significatiu conegut d’H. pylori. Es creu que el contacte de persona a persona és la principal via de transmissió, tot i que també hi ha indicis de transmissions orals-orals, fecal-orals, aquoses i iatrogèniques (provocades per un tractament mèdic)”, indica Park.

De fet, la infecció sol produir-se durant la infantesa i afegeix un risc particularment elevat entre poblacions amb baixos recursos. Park destaca que existeix “una relació inversa entre pobresa i risc d’infecció, probablement explicada per condicions associades a contextos socioeconòmics desafavorits, com la manca d’higiene, el fet de viure en condicions de promiscuïtat habitacional i la convivència amb infants petits”.

Comparteix aquest article

Telegram WhatsApp