Dimarts, 20 de maig de 2025
Inici Ciència i tecnologia Les sobredosis de fentanil entre joves als EUA, en augment

Les sobredosis de fentanil entre joves als EUA, en augment

La crisi del fentanil s’agreuja als Estats Units. Aquest analgèsic, que es recepta per tractar dolors intensos, també es produeix il·legalment i és el responsable d’un augment de les morts per sobredosi al país nord-americà.

Les sobredosis relacionades únicament amb opioides sintètics registraren les taxes més elevades de morts en comparació amb les sobredosis associades a altres combinacions de drogues.

Ara, un nou estudi liderat per la Facultat de Medicina Grossman de la Universitat de Nova York aprofundeix en el perfil d’aquest fenomen i revela que les sobredosis mortals d’opioides sintètics entre joves de 15 a 24 anys augmentaren un 168% entre 2018 i 2022, principalment a causa de l’abús de fentanil. Els detalls es publiquen a la revista Pediatrics.

El treball analitzà quines combinacions específiques de fàrmacs provocaren sobredosis mortals d’opioides sintètics entre els joves de 15 a 24 anys de diferents grups sociodemogràfics al llarg del temps. Així, examinaren les morts per sobredosi d’opioides sintètics sols i en combinació amb altres drogues comunes: benzodiazepines, heroïna, opioides prescrits, cocaïna i altres estimulants.

Segons els resultats, les sobredosis relacionades únicament amb opioides sintètics (predominantment fentanil) registraren les taxes més altes de morts en comparació amb les sobredosis associades a altres combinacions de drogues examinades pels investigadors. I això amb independència de l’edat, el sexe o l’ètnia.

Les següents taxes més altes de sobredosis mortals involucren fentanil combinat amb cocaïna o un altre estimulant, però les taxes diferien amb el temps i entre els grups demogràfics.

Les sobredosis mortals ocorren sobretot entre els homes de 20 a 24 anys

El 2018, els joves blancs no hispans tingueren les taxes més altes de sobredosi només amb fentanil. El 2022, aquestes xifres foren superades pels joves afroamericans, indis americans, natius d’Alaska i hispans.

Quant a l’impacte del sexe i l’edat, les sobredosis mortals en tots els grups van ser més nombroses entre els homes, així com entre tots els joves de 20 a 24 anys.

Alicia Alonso Cardaño, coordinadora del grup de treball d’Opioides de la Societat Espanyola del Dolor (SED) i que no ha participat en l’estudi, assenyala a SINC que l’accés dels joves i adults al fentanil als Estats Units té un caràcter “multifactorial”.

“L’accés a la sanitat és molt difícil als Estats Units. I, com que es basa en un sistema privat, és més difícil controlar i fer el seguiment del fentanil que es prescriu”, explica.

Cardaño també indica que aquesta diferència en el sistema sanitari és precisament la raó per la qual no hi ha una crisi d’aquestes característiques a Espanya. “Amb el nostre sistema sanitari, tots els metges i especialistes tenen accés a les receptes dels pacients. Això ens permet vigilar millor a qui i quant se li prescriu fentanil”, afegeix.

Segons l’equip investigador de l’estudi, comprendre els patrons de les sobredosis proporciona el context necessari per informar millor les mesures específiques de salut pública que poden evitar més morts.

Megan Miller, coordinadora de recerca del Centre d’Epidemiologia i Política dels Opioides de la NYU i autora principal de l’estudi, destaca en un comunicat que “hi ha diverses formes d’implicar els joves i reduir el seu risc de sobredosi”.

“Les escoles, els llocs de treball, els albergs per a persones sense llar, els serveis de benestar infantil i els centres de justícia juvenil són possibles punts de contacte per oferir educació i eines de reducció de danys com la naloxona i les tires reactives de fentanil. Els nostres resultats subratllen la necessitat d’adaptar aquestes estratègies als diferents grups de joves en funció dels tipus de drogues que consumeixen per prevenir més morts per aquesta causa”, assenyala.

Referència:

Noa Krawczyk et al. “Changes in Synthetic Opioid–Involved Youth Overdose Deaths in the United States: 2018–2022”. Pediatrics (2025).

Drets: Creative Commons.

Comparteix aquest article

Telegram WhatsApp