Dimarts, 20 de maig de 2025
Inici Ciència i tecnologia Les polítiques europees davant dels incendis resulten insuficients

Les polítiques europees davant dels incendis resulten insuficients

El Consell Assessor de Ciències de les Acadèmies Europees (EASAC, per les seves sigles en anglès) ha fet una crida urgent perquè la política europea sobre incendis forestals canviï: d’una estratègia reactiva basada en l’extinció, cap a una gestió proactiva del territori basada en el risc.

“Moltes regions d’Europa estan experimentant un gran augment de sequeres plurianuals, la qual cosa comporta una major probabilitat d’incendis extrems. És probable que algunes zones pateixin esdeveniments greus cada dos anys”, afirma Thomas Elmqvist, director de Medi Ambient de l’EASAC.

En aquest sentit, en el seu darrer informe adverteix que “el futur d’Europa implicarà cada vegada més conviure amb el foc i adaptar la societat a una realitat nova i desafiadora. A Europa, més del doble de superfícies urbanes es troben en risc d’incendis en comparació amb l’Amèrica del Nord i l’Àsia”. Actualment, els incendis forestals a la UE cremen, de mitjana, mig milió d’hectàrees l’any, gairebé el doble de la superfície de Luxemburg.

El futur d’Europa implicarà cada vegada més conviure amb el foc i adaptar la societat a una nova i desafiadora realitat

Thomas Elmqvist, director de Medi Ambient de l’EASAC

L’informe presentat per l’EASAC, “Incendis canviants a Europa”, ha estat elaborat per 23 científics designats per les respectives acadèmies nacionals de ciències. Aquest destaca els complexos factors que impulsen l’augment del risc d’incendis forestals, entre els quals hi ha el canvi climàtic, la despoblació rural i els canvis en l’ús del sòl.

A més, es preveu que les sequeres i la disminució de les precipitacions a l’estiu doblin el risc d’incendis de cara a 2100. Mentre que l’abandonament de terres agrícoles i el creixement descontrolat de vegetació ha creat grans paisatges de biomassa inflamable.

L’EASAC critica les polítiques actuals de la Unió Europea (UE) per centrar-se excessivament en l’extinció i la resposta d’emergència en comptes de prioritzar la prevenció. “Sofocar incendis no n’hi ha prou. Hem d’abordar les causes profundes, combatre millor el canvi climàtic, invertir en paisatges resilients i fomentar una societat que aprengui a conviure amb el foc”, afirma Cathelijne Stoof, copresidenta del Grup de Treball sobre Incendis Forestals de l’EASAC.

Així mateix, el Consell subratlla la necessitat d’augmentar la capacitat institucional, millorar la col·laboració transfronterera i compartir recursos entre els estats membres de la UE.

D’una estratègia reactiva basada en l’extinció, a una gestió proactiva del territori basada en el risc

Entre els seus missatges clau, destaquen la implementació sense demora de polítiques climàtiques i d’ús del sòl. Això inclou la nova Llei de Restauració de la Natura de la UE, centrada en restaurar torberes riques en carboni i gestionar els boscos de manera sostenible. En segon lloc, que els plans de biodiversitat i reforestació han d’integrar el risc d’incendis per la vulnerabilitat de les zones reforestades. I tercer, implementar programes educatius sobre incendis forestals.

Pel que fa a les recomanacions polítiques, remarquen la necessitat d’invertir en la reducció integrada del risc d’incendis forestals, implementar solucions basades en la natura i permetre cremes planificades per mantenir l’equilibri ecològic.

Invertir en educació i comunicació augmenta l’“alfabetització en foc” i una millor preparació davant d’aquest

Des del sector de l’agricultura, el medi ambient i el desenvolupament urbà es demana harmonitzar les polítiques sectorials, així com fomentar la gestió sostenible de terres privades per ajudar els propietaris a adoptar mesures preventives.

Addicionalment, la gestió del paisatge i la delimitació de la zona urbana-forestal podria minimitzar la propagació dels incendis. Mentre que invertir en educació i comunicació augmenta l’“alfabetització en foc” i una millor preparació davant d’aquest fenomen.

Tot i que la Mediterrània continua sent la regió de major risc a Europa, l’informe adverteix que també les regions continentals, alpines i boreals s’han de preparar per a una nova era d’incendis.

“El règim canviant dels incendis, amb focs més grans i intensos, es deu no només al clima, sinó també a transformacions estructurals socioecològiques”, afirma Orsolya Valkó, copresidenta del Grup de Treball sobre Incendis Forestals de l’EASAC.

L’informe adverteix que les regions continentals, alpines i boreals s’han de preparar per a una nova era d’incendis

“Moltes àrees noves, com Europa Central i les zones muntanyoses que veuen augmentar ràpidament la seva temperatura, probablement estaran exposades a condicions climàtiques propenses a incendis greus. Això suposa un canvi fonamental amb conseqüències importants per a la seguretat ambiental i pública”, apunta.

La presentació de l’informe, el 19 de maig, és el preludi a la publicació d’una proposta d’Estratègia Europea per part de Firelogue, una coalició de projectes de recerca, durant un esdeveniment de dos dies que tindrà lloc el 20 i 21 de maig a Brussel·les.

“Hem d’adoptar paisatges adaptats al foc, implicar les comunitats i integrar polítiques, ciència i tecnologia per adaptar-nos de manera eficaç”, assenyala Claudia Berchtold, doctora a la Fraunhofer Gesellschaft i una de les principals contribuidors a l’Estratègia.

Font: Consell Assessor de Ciències de les Acadèmies Europees

Drets: Creative Commons.

Comparteix aquest article

Telegram WhatsApp