El Ministeri de Sanitat ha aprovat aquest juliol la derogació de la normativa que, des de 1987, impedia a les persones amb VIH donar els seus òrgans a persones també seropositives. Aquesta mesura, que entra en vigor arreu de l’Estat, suposa un avenç destacat per al col·lectiu seropositiu amb necessitat de trasplantament.
En els últims deu anys, han mort 65 persones amb VIH que haurien pogut permetre fins a 165 trasplantaments si la normativa no hagués estat en vigor. Cada any, una cinquantena de persones seropositives a l’Estat es troben a l’espera d’un trasplantament, que fins ara només podien rebre d’individus sense la infecció.
Amb el canvi normatiu, aquestes persones també podran rebre òrgans de donants vius o morts amb VIH. La ministra de Sanitat, Mónica García, ha valorat que: «La derogació normativa no només contribueix a augmentar la disponibilitat d’òrgans per a tots els pacients en llista d’espera de trasplantament, tant els que presenten infecció per VIH com els no infectats, sinó que, a més, se suma al conjunt d’iniciatives encaminades a eliminar l’estigma social de les persones amb VIH».
Als anys vuitanta i noranta es considerava molt arriscat trasplantar òrgans a persones amb VIH, però l’arribada de les teràpies antiretrovirals va canviar el pronòstic de la infecció i van aparèixer els primers resultats positius en trasplantaments a pacients seropositius. Això va motivar la comunitat científica a replantejar-se la contraindicació de la infectació per VIH en les llistes d’espera.
Actualment, a l’Estat s’ha assolit un total de 311 trasplantaments de ronyó, 510 de fetge, 11 de pulmó, 10 de cor i 1 de pàncrees-ronyó en pacients amb VIH, amb evolucions favorables. La millora en els tractaments ha permès evitar interaccions entre les teràpies immunosupressores i els fàrmacs antiretrovirals, així com una evolució més positiva de la coinfecció pel virus de l’hepatitis C gràcies als antivirals d’acció directa.
La pràctica dels trasplantaments de persona amb VIH a persona amb VIH es va iniciar el 2008 a Sud-àfrica i, degut als bons resultats, s’ha estès a països europeus i als Estats Units. Diversos estudis evidencien que els resultats són similars independentment de si l’òrgan prové d’una persona amb VIH o no. Les autoritats nord-americanes van regular la pràctica a finals de 2024.
Amb la derogació de la prohibició de 1987, el sistema sanitari de l’Estat respon a una reivindicació de les persones seropositives i dels professionals de la salut que les acompanyen.