Dissabte, 26 de juliol de 2025
Inici Ciència i tecnologia L’any 2023 registra onades de calor marines sense precedents, segons un estudi global

L’any 2023 registra onades de calor marines sense precedents, segons un estudi global

Un equip internacional d’investigació, encapçalat per l’Eastern Institute of Technology (Nova Zelanda) i la Southern University of Science and Technology (la Xina), ha identificat el 2023 com l’any més extrem fins ara pel que fa a la intensitat i la durada de les onades de calor marines a tot el planeta. L’estudi, publicat a la revista Science, atribueix aquests episodis a la influència principal del canvi climàtic provocat per l’activitat humana, tot i que també destaca diversos factors regionals que han magnificat el fenomen en zones concretes.

Els investigadors apunten que l’escalfament excepcionalment acusat dels oceans el 2023 excedeix en més d’un 400% l’activitat mitjana observada des de 1982. Entre les regions més afectades s’hi troben l’Atlàntic Nord, el Pacífic Oriental Tropical, el Pacífic Nord i el Pacífic Sud-occidental, destacant l’onada detectada a l’Atlàntic Nord, que es va allargar 525 dies i la del Pacífic Sud-occidental, que va batre rècords en durada i extensió.

L’anàlisi, que combina dades per satèl·lit i modelitzacions de reanàlisi oceànica, permet afirmar que, tot i que el component fonamental és l’escalfament induït per les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, la intensitat i persistència de les onades de calor marines també depenen de condicions locals, com ara l’increment de radiació solar –destacat tant a l’Atlàntic Nord com al Pacífic Nord–, la reducció de la nuvolositat i fluctuacions en les corrents oceàniques.

En relació amb el fenomen d’El Niño, la recerca determina que la seva presència el 2023 va ser relativament feble i, per tant, “El Niño sol no pot explicar la intensitat, durada i extensió espacial sense precedents dels fenòmens d’aquell any”. Així, l’augment de les temperatures marines s’ha de vincular principalment a la pressió creixent del canvi climàtic global.

L’estudi també subratlla els riscos per als ecosistemes marins, especialment per l’impacte sobre la supervivència de moltes espècies i el blanqueig massiu dels esculls de corall, amb repercussions econòmiques greus sobre la pesca i l’aqüicultura. Segons la investigadora Tianyun Dong, “la intensificació de les onades de calor marines pot actuar com a indicador d’aquests punts d’inflexió”. Dong alerta que aquests fenòmens poden portar els sistemes oceànics a llindars crítics que desencadenin canvis “abruptes i irreversibles”.

Les dades apunten que el 2023 representa no només un rècord històric, sinó possiblement un avançament als primers símptomes d’un canvi climàtic irreversible a escala global.

Comparteix aquest article

Telegram WhatsApp