La NASA ha dut a terme una prova pionera d’una nova tecnologia basada en intel·ligència artificial, Objectiu Dinàmic, destinada a millorar l’eficàcia dels satèl·lits d’observació de la Terra. L’assaig, realitzat el juliol de 2025 a bord del nanosatèl·lit comercial CogniSAT-6, tenia com a objectiu demostrar que els satèl·lits poden decidir de manera autònoma i en menys de 90 segons on fer observacions científiques més útils, evitant obstacles com els núvols i prioritzant fenòmens d’interès científic.
El concepte d’Objectiu Dinàmic, desenvolupat des de fa més d’una dècada al Laboratori de Propulsió a Raig (JPL) de la NASA a Califòrnia, permet que el satèl·lit analitzi les imatges a bord i determini automàticament on dirigir els sensors. Steve Chien, expert en IA al JPL i investigador principal del projecte, explica: “La idea és fer que la nau es comporti més com una persona: en lloc de limitar-se a veure les dades, pensa què mostren i com ha de reaccionar”. Durant la primera prova de vol, la tecnologia va permetre al satèl·lit identificar àrees lliures de núvols per optimitzar la captura d’imatges, evitant emmagatzemar i transmetre dades inservibles.
Segons indica la NASA, el satèl·lit s’inclina entre 40 i 50 graus per aconseguir una imatge avançada, que l’algoritme processa per detectar la presència de núvols. Basant-se en aquesta informació, el sistema determina quan es pot obtenir una imatge clara del sòl. Tot el procés s’executa entre 60 i 90 segons, mentre el satèl·lit es desplaça a gran velocitat en òrbita baixa.
Les properes etapes de la recerca preveuen utilitzar l’Objectiu Dinàmic per identificar tempestes, fenòmens meteorològics severs, anomalies tèrmiques com incendis forestals i coordinar l’observació entre diversos satèl·lits. Chien destaca: “L’objectiu final és el seu ús operatiu en una missió científica, amb un instrument molt àgil que pugui captar dades sense precedents.”
La notícia ha estat informada pel Laboratori de Propulsió a Raig de la NASA (JPL).