Dimarts, 22 de juliol de 2025
Inici Ciència i tecnologia La NASA i l’ISRO llancen NISAR, el primer gran satèl·lit conjunt EUA-Índia, per monitorar la Terra i el gel

La NASA i l’ISRO llancen NISAR, el primer gran satèl·lit conjunt EUA-Índia, per monitorar la Terra i el gel

La NASA i l’Organització Índia de Recerca Espacial (ISRO) han anunciat avui el llançament imminent del satèl·lit NISAR, el primer projecte conjunt d’aquestes agències a gran escala dedicat a l’observació de la Terra i les masses de gel des de l’espai. El llançament està previst per al 30 de juliol al Centre Espacial Satish Dhawan, a la costa sud-est de l’Índia. El satèl·lit millorarà la cartografia dels canvis en la superfície terrestre, la gestió agrícola i el seguiment de riscos naturals, com ara terratrèmols, esllavissades i canvis en el gel marí i els glacials, segons informa la mateixa NASA.

NISAR (Radar d’Apertura Sintètica NASA-ISRO) porta a bord dos radars —un de banda L proporcionat per la NASA i un de banda S desenvolupat per l’ISRO— que permetran detectar canvis minúsculs a la superfície del planeta en tres dimensions. El satèl·lit serà capaç d’«observar a través dels núvols i la pluja lleugera, tant de dia com de nit», de manera que afavorirà una vigilància constant d’àrees especialment sensibles a desastres naturals i el seguiment accelerat dels canvis als glacials i capes de gel.

La col·laboració entre els Estats Units i l’Índia en aquesta missió culmina anys de treball comú, sumant-se a una trajectòria que inclou projectes com la Chandrayaan-1 i l’Axiom Mission 4. La NASA explica que les dades de NISAR es destinaran a «ajudar governs i responsables a planificar davant de riscos naturals i humans», especialment en àmbits com l’agricultura, la gestió de boscos i aiguamolls, així com el control d’infraestructures com dics i preses.

Amb una capacitat tecnològica sense precedents entre les missions d’aquestes agències, NISAR generarà prop de 80 terabytes de dades cada dia, que es processaran i es distribuiran per accedir-hi de manera oberta. Aquest volum d’informació farà possible estudiar moviments de terra, riscos de falles i volcans, així com avaluar la integritat d’infraestructures crítiques a tot el món.

El satèl·lit incorpora components desenvolupats tant per la NASA com per l’ISRO. La NASA aporta el radar de banda L, l’antena, un braç desplegable, sistemes de comunicació i diversos subsistemes tècnics, mentre que l’ISRO és responsable del radar de banda S, la plataforma i els serveis de llançament. Tal com indica l’agència nord-americana, aquesta missió representa un salt endavant dins d’una tradició que es remunta al 1952, quan es va inventar la tècnica SAR als Estats Units.

Més informació sobre la missió es pot trobar a https://nisar.jpl.nasa.gov/.

Comparteix aquest article

Telegram WhatsApp