Un any després de la tempesta geomagnètica Gannon, que va arribar a la Terra el 10 de maig de 2024, científics de la NASA continuen analitzant-ne els efectes per comprendre millor com l’activitat solar pot afectar el planeta i preparar-se per a futurs esdeveniments similars.
La tempesta Gannon, la primera de nivell G5 o “severa” en més de vint anys, va tenir un impacte notable tant a la superfície terrestre com a l’espai. Segons la NASA, la tempesta va fer saltar línies d’alta tensió, va provocar el sobreescalfament de transformadors i va causar desviaments en tractors guiats per GPS al centre-oest dels Estats Units. A l’aire, vols transatlàntics van haver de modificar la seva ruta per l’augment del risc d’exposició a radiacions, la pèrdua de comunicacions i la dificultat en la navegació. A l’òrbita terrestre, l’atmosfera expandida va augmentar el fregament sobre milers de satèl·lits, provocant, en alguns casos, la pèrdua d’alçada o la necessitat de fer maniobres especials.
La tempesta també va alterar la ionosfera i la magnetosfera del planeta, creant, segons dades recollides per diverses missions de la NASA, nous cinturons temporals de partícules energètiques entre els ja coneguts cinturons de Van Allen. A més, aurores de colors i altituds insòlites es van observar arreu del món, incloent-hi el Japó, on segons un estudi recent “les aurores eren sorprenentment altes —a uns 965 quilòmetres sobre terra, uns 320 més amunt del que solen aparèixer les aurores vermelles—”.
Fora de la Terra, la regió activa del Sol responsable de la tempesta va afectar Mart. La NASA va informar que l’orbitador MAVEN va observar aurores que cobrien el planeta vermell i que les càmeres del rover Curiosity van detectar un nivell de radiació rècord.
Un any després, la tempesta Gannon se considera la tempesta geomagnètica més ben documentada de la història. Segons la NASA, “les dades recollides durant aquest fet històric s’analitzaran durant anys”, amb l’objectiu d’aportar nous coneixements sobre la natura d’aquests esdeveniments i sobre com afrontar-los millor en el futur.