La NASA té previst llançar, no abans del 2028, la missió Dragonfly per estudiar la lluna Tità de Saturn, amb l’objectiu d’entendre millor els processos químics que podrien haver conduït a l’origen de la vida, segons informa l’agència nord-americana. El vehicle, de tipus helicòpter i de la mida d’un cotxe, explorarà la superfície d’aquest món gèlid i ric en matèria orgànica, on els llacs i mars estan formats per metà i età líquids i les temperatures són extremadament baixes.
La missió Dragonfly centrarà especialment les seves investigacions al cràter Selk, un indret d’impacte cobert de matèria orgànica que podria haver contingut aigua líquida durant períodes prolongats. “La Dragonfly no és una missió per detectar vida, sinó per investigar la química que va precedir la biologia aquí a la Terra”, explica Zibi Turtle, investigadora principal de la missió, al Laboratori de Física Aplicada Johns Hopkins.
Els instruments de la Dragonfly, entre els quals destaca l’espectròmetre de masses DraMS, buscaran patrons de complexitat química que ajudin a entendre com es podrien haver format molècules essencials per a la vida. “No busquem molècules concretes, sinó patrons que suggereixin complexitat”, detalla Morgan Cable, científica de la NASA i coinvestigadora de la missió. Segons els models, la presència d’aigua líquida podria haver iniciat reaccions químiques amb la matèria orgànica de Tità, tot i les condicions hostils.
La NASA indica que els resultats d’aquesta missió ajudaran a aprofundir en la comprensió sobre l’habitabilitat dels mons gelats i sobre si els processos que van portar la vida a la Terra podrien ocórrer a altres indrets de l’Univers. Per a més informació sobre la missió Dragonfly, es pot consultar el web de la NASA.