Un estudi recent finançat per la NASA i publicat a la revista Nature Communications revela nous detalls sobre l’escorça de Venus, el planeta més calent del sistema solar i sovint considerat bessó de la Terra. La recerca mostra que l’escorça venusiana és més prima del que s’esperava, amb un gruix mitjà d’uns 40 quilòmetres, fet que desafia les teories anteriors sobre la seva evolució geològica.
Segons els resultats, tot i que Venus no té tectònica de plaques com la Terra, la seva escorça presenta processos de metamorfisme similars causats per la densitat de les roques i el cicle de fusió. Justin Filiberto, sotscap de la Divisió de Recerca i Exploració d’Astromaterials del Centre Espacial Johnson de la NASA, explica que “és sorprenentment prima, tenint en compte les condicions del planeta”.
Els investigadors afirmen que, quan l’escorça es fa més gruixuda, la part inferior es torna tan densa que es trenca i passa al mantell o bé es fon per les altes temperatures. Aquest trencament o fusió facilita la reincorporació de materials com l’aigua i altres elements a l’interior del planeta i pot impulsar activitats volcàniques.
La NASA prepara noves missions, com DAVINCI i VERITAS, juntament amb EnVision de l’Agència Espacial Europea, per obtenir més dades sobre la superfície i l’atmosfera de Venus. Això permetrà comprovar si aquests processos de metamorfisme i reciclatge segueixen actius actualment i com influeixen en l’evolució del planeta. “De fet, no sabem amb certesa quanta activitat volcànica hi ha a Venus”, conclou Filiberto, tot remarcant la necessitat de futures recerques.