La NASA ha elaborat un “pastís còsmic” per celebrar el que hauria estat el centenari del naixement de la Dra. Nancy Grace Roman, qui va ser la primera cap d’astronomia de l’agència i dona nom al gairebé complet Telescopi Espacial Nancy Grace Roman. L’elaboració s’ha presentat al Centre de Vols Espacials Goddard, als Estats Units, amb la finalitat d’explicar d’una manera divulgativa els continguts de l’univers i el que podrà descobrir el nou telescopi.
El pastís representa, per fora, el cel nocturn tal com s’observa des de la Terra i, per dins, la composició de l’univers tal com la podrà veure el telescopi Roman. “Aquest pastís de tres capes reflecteix els misteriosos components del nostre univers: majoritàriament energia fosca, després matèria fosca, i, finalment, només un cinc per cent de matèria normal.” Dins del pastís, una barreja de llaminadures simbolitza la diversitat d’objectes còsmics i fenòmens que s’esperen observar amb l’instrumental de la NASA.
La iniciativa també serveix per divulgar d’una manera visual quins són els principals elements de l’univers —energia fosca, matèria fosca i matèria normal—, així com per presentar al públic algunes de les fites científiques que es persegueixen amb el telescopi Roman, com ara cartografiar galàxies, observar supernoves i detectar nous planetes. Segons el text divulgatiu, “el telescopi Roman donarà pistes per resoldre aquests enigmes mitjançant un mapa tridimensional de la matèria combinat amb l’expansió de l’univers al llarg del temps.”
Aquesta acció forma part dels esforços de la NASA per acostar l’astronomia i la recerca espacial a la ciutadania coincidint amb les efemèrides d’una de les seves figures pioneres.