La NASA ha decidit ampliar almenys fins al setembre de 2026 la missió TEMPO, que monitora la qualitat de l’aire sobre Amèrica del Nord des d’òrbita geoestacionària, després de completar amb èxit els seus primers 20 mesos d’operacions. Aquesta ampliació es produeix gràcies a la qualitat de les dades recollides per l’instrument TEMPO, que mesura de manera horària i detallada diversos contaminants atmosfèrics des de 22.000 milles d’alçada, segons ha informat l’agència nord-americana.
Des del llançament el 2023, TEMPO ha estat el primer instrument de la NASA capaç de proporcionar mesures horàries i contínues de la qualitat de l’aire durant el dia, identificant gasos traça com el diòxid de nitrogen, l’ozó o el formaldehid sobre zones d’aproximadament unes poques milles quadrades. Segons la científica física Laura Judd, membre de l’equip científic de TEMPO al Centre de Recerca Langley de la NASA, això representa “un gran salt de passar d’imatges diàries… a disposar de dades horàries”.
La NASA destaca que TEMPO també ha contribuït a facilitar la detecció ràpida d’esdeveniments anòmals, com ara dies de boira a les ciutats o el desplaçament de fum d’incendis forestals. A més, la missió ha aconseguit lliurar les dades en menys de tres hores, cosa que ha permès a les autoritats emissores actuar amb rapidesa per alertar sobre la qualitat de l’aire. Segons Hazem Mahmoud, científic principal de dades al Centre de Dades de Ciència Atmosfèrica de la NASA, “aquesta informació permet als responsables i als equips d’emergència emetre avisos de qualitat de l’aire de manera oportuna i ajudar la ciutadania a reduir l’exposició a l’exterior quan hi ha nivells alts de contaminació”.
Els conjunts de dades de TEMPO es comparteixen lliurement a través del Centre de Dades de Ciència Atmosfèrica de la NASA i han superat els dos petabytes de descàrregues anuals, amb més de 800 usuaris, principalment científics i pronosticadors de qualitat de l’aire. A més, la missió es du a terme en col·laboració amb l’Observatori Astrofísic Smithsonian i altres agències com la NOAA, que contribuiran a ampliar la informació sobre aerosols i contaminació atmosfèrica. “Els usuaris podran utilitzar aquests nous productes ampliats de TEMPO per monitorar la qualitat de l’aire, millorar els models de predicció, quantificar la concentració de contaminants en les emissions i per a moltes altres aplicacions científiques”, explica Xiong Liu, investigador principal de TEMPO al Centre d’Astrofísica Harvard & Smithsonian.
La validació de les dades de TEMPO, apunta la NASA, ha comptat amb la col·laboració de més de 20 agències i més de 200 científics, i està previst revisar els assoliments de la missió aquesta tardor per definir nous objectius i extreure’n lliçons per a futures missions.