Divendres, 4 de juliol de 2025
Inici Ciència i tecnologia La NASA accelera la recerca en aerodinàmica amb pintura sensible a la pressió ultraprecisa

La NASA accelera la recerca en aerodinàmica amb pintura sensible a la pressió ultraprecisa

Avui, la NASA ha anunciat una millora substancial en la seva capacitat d’investigació al Centre de Recerca Ames, situat a Silicon Valley, gràcies a la implementació d’una nova pintura sensible a la pressió «no estable» (uPSP). Aquesta innovació permet obtenir dades sobre la pressió en models d’avions i coets 10.000 vegades més ràpid i amb una resolució mil vegades superior respecte als sistemes anteriors, un avenç que accelera l’anàlisi i optimització de dissenys en túnel de vent.

Amb la nova uPSP, els enginyers poden obtenir dades crucials en només 20 minuts, cosa que facilita els ajustos en temps real i redueix notablement els terminis d’investigació. Tradicionalment, aquest procés podia durar setmanes o mesos. Segons E. Lara Lash, enginyera aeroespacial de la NASA: «La clau rau en afegir una sola paraula davant de PSP: pintura sensible a la pressió ‘no estable’, o uPSP».

Amb uPSP, s’aplica una pintura especial a models a escala que, il·luminada durant les proves, modifica la brillantor segons la pressió. Les càmeres d’alta velocitat en registren els canvis, que són processats per superordinadors per generar un conjunt de dades visuals i immediates. «El resultat d’aquesta millora proporciona un producte de dades que és immediatament útil per a enginyers aerodinàmics, estructurals o d’altres disciplines», indica la font de la NASA.

El desenvolupament d’aquesta tecnologia és fruit de cinc anys de recerca orientada a millorar la fiabilitat i la precisió de les proves en túnel de vent, especialment al túnel transsònic de la Unitary Plan Facility de la NASA a Ames. «És una innovació de la NASA única, que no s’ofereix enlloc més», va afirmar Robert Pearce, administrador associat de la NASA per a aeronàutica.

La NASA preveu implantar la uPSP en més instal·lacions i obrir aquesta capacitat tant al sector industrial com acadèmic, segons explica l’enginyera Lash. L’Oficina del Portafolis de Capacitats d’Avaluació i Prova en Aerociències de la NASA ha supervisat el desenvolupament tecnològic d’aquest projecte.

Comparteix aquest article

Telegram WhatsApp