Un nou estudi publicat a la revista Science Advances detalla que un equip d’investigadors ha identificat indicis d’activitat tectònica a Venus mitjançant dades recollides per la missió Magellan de la NASA, que va orbitar el planeta als anys noranta. L’objectiu era entendre millor els processos que modelen l’escorça de Venus, un planeta sense plaques tectòniques però amb una superfície en constant transformació a causa del material que prové del seu interior.
Els investigadors, estudiant unes estructures singulars anomenades corones, han comprovat que moltes d’aquestes poden ser resultat d’una activitat tectònica encara activa. Han fet servir models geodinàmics en 3D i han comparat diversos escenaris de formació d’aquestes corones amb dades de gravetat i topografia. D’entre les 75 corones analitzades, 52 semblen tenir material lleuger sota la superfície que podria impulsar processos tectònics.
Els resultats suggereixen que a Venus es produeixen processos similars a la subducció i altres fenòmens tectònics, la qual cosa aproximaria l’activitat interna del planeta a la que va tenir la Terra en els seus primers temps. “El que més ens emociona del nostre estudi és que ara podem dir que, molt probablement, hi ha diversos processos actius que segueixen impulsant la seva formació. Creiem que aquests mateixos processos podrien haver tingut lloc durant els primers temps de la Terra”, destaca Anna Gülcher, coautora del treball.
Els autors esperen que la pròxima missió VERITAS de la NASA permeti obtenir dades de gravetat d’alta resolució per aprofundir en la comprensió de la geologia de Venus. L’anàlisi de les corones amb eines més precises podria revolucionar el coneixement sobre els processos de l’interior d’aquest planeta i sobre el passat primitiu de la Terra.