El Tribunal Federal australià ha determinat que l’Australian Broadcasting Corporation (ABC) va acomiadar il·legalment la periodista Antoinette Lattouf el desembre de 2023, després que aquesta compartís a Instagram un vídeo de Human Rights Watch (HRW) sobre la utilització de la fam com a arma de guerra a Gaza.
Antoinette Lattouf havia estat contractada per substituir durant cinc dies la presentació del programa Mornings d’ABC Radio Sydney. Després del segon dia, la cadena li va impedir tornar a l’emissora, al·legant que compartir el contingut de HRW sobre els fets de Gaza contravenia les seves polítiques d’ús de xarxes socials. Lattouf, de família libanesa, va defensar que havia estat objecte d’una campanya de lobbistes proisraelians.
El gener de 2024, Human Rights Watch va expressar a través d’una carta la seva preocupació per la utilització del seu informe com a pretext per acomiadar una periodista, i va advertir sobre “l’efecte paralitzador en la capacitat dels periodistes australians de compartir contingut sobre drets humans de fonts reputades”.
La jutgessa va subratllar en la sentència del 25 de juny de 2025 que ABC no va identificar cap política concreta que Lattouf hagués violat, ni tampoc li va permetre defensar-se davant les acusacions: «No es van identificar les polítiques que se suposava que havia incomplert, ni se li va donar cap oportunitat per defensar-se de les acusacions.»
Segons la sentència, l’acomiadament de Lattouf es produí després que, en començar a presentar el programa, ABC rebés queixes d’oients que l’acusaven d’expressar opinions antisemites i de manca d’imparcialitat. La jutgessa considera que aquestes queixes eren orquestrades per lobbistes proisraelians.
Després de conèixer el veredicte, Lattouf va afirmar que havia estat «castigada» per la seva opinió política, i va celebrar la victòria judicial amb una selfie publicada a X (Twitter) juntament amb el seu advocat.
El director general de l’ABC, Hugh Marks, que ocupava el càrrec després dels fets, va acceptar la decisió del tribunal i va demanar disculpes públiques a Lattouf: «Lamentem com es va gestionar la decisió d’apartar la Sra. Lattouf de l’antena i el mal que li va ocasionar. Li volem expressar les nostres més sinceres disculpes i li desitgem sort en el futur.»
El sindicat Media, Entertainment and Arts Alliance va aplaudir la sentència i va condemnar la direcció d’ABC, afirmant que havia cedit «a la pressió política i als lobbistes proisraelians a costa dels seus propis treballadors, valors i la confiança del públic», i va recordar que «Han fallat a tots els australians que confien en l’ABC per il·luminar les ombres amb justícia, valentia i sense por ni favors».
La periodista Vivienne Kelly, de Medialand (ABC), va resumir la inquietud generada pel cas: «És evident que l’ABC ha actuat il·legalment. És evident que la seva direcció anterior estava disposada a cedir davant la pressió dels lobbistes. És evident que el públic i els contribuents se senten decebuts perquè l’ABC torni a ser notícia.»
Finalment, Paula Kruger, directora executiva de Media Diversity Australia, va fer una crida a les redaccions perquè gestionin de manera més inclusiva i oberta els temes polèmics, advertint que «Silenciar una part de la història no és èxit. Fer callar veus no és ‘cohesió social’.»