Dimarts, 20 de maig de 2025
Inici Ciència i tecnologia La fibra i els hidrats de carboni de qualitat milloren la vellesa en dones

La fibra i els hidrats de carboni de qualitat milloren la vellesa en dones

Segons una nova recerca liderada per científics de la Universitat de Tufts (Estats Units) i l’Escola de Salut Pública Harvard T.H. Chan (Estats Units), una dieta rica en fibra i hidrats de carboni d’alta qualitat durant l’edat adulta s’associa amb un envelliment més saludable en dones.

L’estudi, publicat recentment a la revista científica JAMA Network Open, ha analitzat els hàbits alimentaris i la salut posterior de més de 47.000 dones durant un període de més de 30 anys.

Els resultats revelen que aquelles dones que, a la mitjana edat, consumien més hidrats de carboni complexos —presents en cereals integrals, fruita, verdura i llegums— i fibra dietètica tenien entre un 6% i un 37% més de probabilitats d’envellir de manera saludable.

En canvi, el consum elevat d’hidrats de carboni refinats, com els sucres afegits i els cereals refinats, s’associa amb una reducció del 13% en les probabilitats d’envellir de manera saludable.

Les dones que consumien més hidrats de carboni complexos i fibra dietètica tenien entre un 6% i un 37% més de probabilitats d’envellir de manera saludable.

“L’objectiu era anar més enllà dels efectes immediats dels macronutrients i observar-ne l’impacte en la salut 30 anys després”, explica Andrés Ardisson Korat, investigador del Centre de Recerca en Nutrició Humana sobre l’Envelliment Jean Mayer (HNRCA) de Tufts i autor principal de l’estudi. “Les nostres troballes suggereixen que la qualitat dels hidrats de carboni pot ser un factor clau per a un envelliment saludable”.

L’equip defineix ‘envelliment saludable’ com l’absència de malalties cròniques importants, bon estat mental, i el manteniment de la funció física i cognitiva. Només 3.706 dones complien aquests criteris l’any 2016, any final del seguiment.

Qi Sun, professor associat de nutrició i epidemiologia a Harvard i un altre dels autors de l’estudi, afegeix: “Aquests resultats s’alineen amb evidències prèvies que vinculen el consum de fruita, verdura, llegums i cereals integrals amb una menor incidència de malalties cròniques. Ara també en veiem la relació amb la funció física i cognitiva”.

L’objectiu era anar més enllà dels efectes immediats dels macronutrients i observar-ne l’impacte en la salut 30 anys després.

Andrés Ardisson Korat, investigador del Centre de Recerca en Nutrició Humana sobre l’Envelliment Jean Mayer (HNRCA)

Els autors del treball adverteixen, però, que la mostra estava composta majoritàriament per dones blanques professionals de la salut, per la qual cosa caldrà confirmar els resultats en poblacions més diverses.

Referència:

Ardisson, A. et al. “Dietary Carbohydrate Intake, Carbohydrate Quality, and Healthy Aging in Women”. JAMA Network Open. (2025)

Drets: Creative Commons.

Comparteix aquest article

Telegram WhatsApp