L’Ajuntament de Girona organitzarà una audiència pública sobre el canvi climàtic el 12 de juny al Saló de Plens per definir una estratègia de ciutat que abordi l’emergència climàtica. Aquest esdeveniment respon al compromís adquirit amb les entitats i la ciutadania arran de la moció presentada el gener de 2025.
Durant la jornada es presentaran dades clau com la reducció del 53% de les emissions de CO2 del consistori del 2005 al 2023, tot i l’augment del 42% en el consum energètic pel creixement d’equipaments i població. Sergi Cot Cantalosella, regidor d’Acció Climàtica, ha assenyalat que “l’emergència climàtica és una evidència científica” i ha defensat la necessitat de plans i dades per definir les millors polítiques.
També es preveu un espai de debat i participació entre l’Ajuntament, la ciutadania i les entitats per proposar accions que mitiguin el canvi climàtic. Aquesta audiència pública forma part de la reactivació del Pla de Transició Ecosocial, aprovat el 2019, que pretén ser un òrgan permanent de seguiment i coordinació de les polítiques públiques contra el canvi climàtic.
Segons l’inventari d’emissions de 2023, les principals fonts d’emissions són el transport públic urbà (34%), els equipaments municipals (33%) i la flota de vehicles municipals (32%). La utilització d’energia verda ha reduït de manera significativa les emissions de l’enllumenat públic des de 2014.
Pel que fa al consum energètic municipal el 2023, els equipaments municipals suposen el 40% i l’enllumenat públic el 27%. La biomassa i el gas natural comprimit han ajudat a reduir l’ús de gasoil en el transport públic. Les emissions per càpita han disminuït un 61% respecte al 2005, tot i que la població ha crescut un 20% en el mateix període.