Els telescopis espacials Hubble i Webb de la NASA han captat una imatge d’un duet de cúmuls estel·lars, NGC 460 i NGC 456, situats al Núvol Petit de Magalhães, una galàxia nana que orbita la Via Làctia. Les observacions, publicades avui, permeten als astrònoms estudiar en detall la formació estel·lar en un entorn amb menys metalls que la nostra galàxia. El treball busca entendre millor com es produeixen els processos de formació d’estrelles i l’estructura del medi interestel·lar en les primeres etapes de la història de l’univers.
La imatge combina la vista del Hubble, que mostra el gas ionitzat i les “bombolles” creades per la radiació estel·lar (blau), amb la dels infrarojos del Webb, que ressalta la intricada pols interestel·lar (vermell). Segons explica la NASA, “en la perspectiva del Webb, la pols —escalfada per la llum estel·lar— brilla amb la seva pròpia resplendor infraroja”. La regió forma part d’un complex més ampli, el N83-84-85, on s’observen nombroses estrelles joves, algunes de les quals tenen només entre un i deu milions d’anys. Aquesta situació contrasta amb l’edat del Sol, que té 4.500 milions d’anys.
Tal com informa la NASA, el Núvol Petit de Magalhães proporciona un laboratori proper per estudiar condicions que s’assemblen a les de l’univers primitiu, ja que presenta menor abundància d’elements pesants. Aquestes observacions ajuden a precisar la història de col·lisions entre galàxies i a examinar com aquestes interaccions poden provocar esclats de naixement d’estrelles.