Dissabte, 26 de juliol de 2025
Inici Actualitat Els joves camerunesos impulsen la participació electoral a través de les xarxes socials

Els joves camerunesos impulsen la participació electoral a través de les xarxes socials

A pocs mesos de les eleccions presidencials previstes pel 12 d’octubre de 2025 al Camerun, l’activitat a les xarxes socials per fomentar la participació cívica ha assolit nivells sense precedents. Concretament, diversos col·lectius juvenils aprofiten plataformes digitals com Facebook, X (Twitter), Instagram, TikTok i LinkedIn per conscienciar l’electorat, en un context marcat per l’augment de l’accés a Internet, que actualment arriba fins al 41,9% de la població —12,4 milions d’usuaris, segons DataReportal— malgrat que el cost elevat de les dades continua sent un obstacle important.

Les campanyes, organitzades tant per activistes individuals com per entitats de la societat civil, pretenen estimular la inscripció electoral i promoure un vot informat entre els ciutadans, especialment el jovent. Dins aquest moviment destaca NEWSETA (Xarxa per la Solidaritat, l’Apoderament i la Transformació per a Tots), que sota el lema “Vota Primer” ha aconseguit milers d’interaccions i visualitzacions als seus canals digitals. El seu director executiu, Derick Ndzi, recorda: «La informació determina les opcions i les accions que prenem. Si no estàs informat, no pots participar en la presa de decisions. Com més informat estiguis, més significatives seran les teves aportacions».

Entre gener i juny d’enguany, més de 373.000 nous votants s’han incorporat al cens, segons xifres recollides a X. Aquesta mobilització arriba en un país on, a les eleccions de 2018, es van registrar més de 6,6 milions d’inscrits, mentre que el cens potencial ateny actualment els 8,2 milions, dins una població total de 27 milions d’habitants.

Els esforços han estat especialment notoris entre el jovent. Hanson Miysh, activista per la participació cívica, ha dinamitzat la seva comunitat a través de la seva pàgina de Facebook, aconseguint que uns 500 joves s’inscriguin només amb el seu exemple. Els missatges i els materials de sensibilització —com vídeos i fulletons amb el personatge “Ballot Buddy”, un lleó que explica el procés electoral en anglès, francès i fulfulde— han facilitat l’arribada de la informació arreu del país, també amb activitats fora de l’àmbit virtual.

Tot i que la resposta en línia s’ha consolidat com una eina clau per promoure la participació i el coneixement electoral, algunes veus mostren reserves. Un jove consultat expressa: «Donada la dominació del partit governant, la Unió Democràtica del Poble Camerunès (CPDM), no puc imaginar que pugui guanyar algú altre». D’altres lamenten la indiferència general davant les campanyes a la xarxa i sostenen que sense acció res no canviarà. El repte resta obert, però cada vegada més joves camerunesos fan servir Internet per reclamar la seva veu a les urnes.

Comparteix aquest article

Telegram WhatsApp