El Telescopi Espacial Hubble de la NASA i l’ESA ha captat una nova imatge del cúmul de galàxies Abell 209, localitzat a 2.800 milions d’anys llum a la constel·lació de Cetus. Segons l’agència espacial, la fotografia mostra com la immensa massa d’aquest cúmul deforma l’espai-temps i revela més d’un centenar de galàxies en la zona observada.
El cúmul d’Abell 209, destaca la NASA, presenta separacions de milions d’anys llum entre galàxies i amaga fenòmens com el gas calent i difús visible només en raigs X, així com la presència de matèria fosca, “una forma de matèria que no interacciona amb la llum”. Aquesta matèria no absorbeix, reflecteix ni emet llum, de manera que és invisible, i els astrònoms la detecten a partir del seu efecte gravitatori sobre la matèria ordinària.
“Observacions com les que ha realitzat l’Hubble, i que han permès crear aquesta imatge, ajuden els astrònoms a respondre preguntes fonamentals sobre el nostre univers, incloent-hi els misteris relacionats amb la matèria fosca i l’energia fosca”, indica la NASA a través d’una publicació. La imatge d’Abell 209 permet també veure signes subtils del fenomen de lents gravitacionals, amb algunes galàxies allargades o de formes lleugerament corbes dins el cúmul. Aquesta informació és clau per cartografiar la distribució de la massa i posar a prova les teories sobre l’evolució de l’univers, afegeix la NASA.