Dimarts, 20 de maig de 2025
Inici Ciència i tecnologia El ròver Curiosity explora una possible “estructura de caixa” a la superfície de Mart

El ròver Curiosity explora una possible “estructura de caixa” a la superfície de Mart

El ròver Curiosity de la NASA ha iniciat l’estudi d’una formació geològica coneguda com a “estructura de caixa” en una regió d’interès científic de Mart. Segons indica la NASA, aquesta maniobra es va dur a terme després d’arribar a una zona caracteritzada per crestes reticulades i resistents, observades anteriorment en imatges orbitals, amb l’objectiu d’esbrinar si formen part d’una estructura de caixa.

Durant la jornada del 14 de maig de 2025, el ròver ha realitzat una sèrie d’observacions amb teledetecció a causa d’una petita pedra sota una de les rodes davanteres que ha impedit apropar-se més a l’objectiu sense risc de lliscament. Entre les tasques principals hi ha la captació d’un gran mosaic d’imatges amb la càmera Mastcam, la documentació fotogràfica de la “Serralada Temblor” i d’altres elements al voltant del ròver, així com l’ús de l’instrument ChemCam per observar la part superior de la cresta coneguda com a “Cim Glendale”.

A més de l’estudi geològic, es van fer proves mensuals de manteniment al Sistema de Rebuig de Calor (HRS), essencial per garantir el funcionament del ròver a les temperatures extremes del planeta vermell. Un cop finalitzades les preses d’imatges, el ròver va realitzar una petita maniobra cap enrere per “baixar de la pedra i situar els objectius científics interessants dins l’abast del braç”, tal com explica la NASA. Finalitzat aquest procés, la segona jornada d’operacions es dedicarà a l’estudi atmosfèric, amb l’observació de diables de pols i la mesura de la pols en suspensió.

La NASA informa que aquestes accions formen part de l’estudi continuat de la superfície i de l’atmosfera marciana, amb l’objectiu de comprendre millor l’evolució geològica i ambiental del planeta.

Comparteix aquest article

Telegram WhatsApp