Un equip d’astrònoms que utilitza el Telescopi Espacial Hubble de la NASA ha descobert, a 600 milions d’anys llum, un forat negre supermassiu desplaçat del centre d’una galàxia, fet que desafia el que se sap fins ara dels forats negres galàctics. L’esdeveniment, detectat el 2024 i batejat AT2024tvd, es va revelar gràcies a l’observació d’una disrupció de marea (TDE) en què el forat negre va destrossar i engolir una estrella, causant una resplendor intensa i particular esdevinguda visible per la Zwicky Transient Facility de Caltech.
Els forats negres supermassius acostumen a situar-se al centre de les galàxies, però el nou descobriment mostra per primer cop en l’estudi òptic del cel un TDE evidenciant un forat negre errant. Segons assenyala Yuhan Yao, autora principal de l’estudi, “AT2024tvd és el primer TDE desplaçat captat per estudis òptics del cel, i obre la possibilitat de descobrir tota una població de forats negres errants mitjançant futures campanyes d’observació del cel”. L’equip també destaca que “la teoria prediu que existeix una població de forats negres massius situats fora dels centres galàctics, però ara podem utilitzar els TDE per trobar-los”, segons Ryan Chornock, membre de l’equip ZTF.
Les anàlisis de la llum procedent de la zona han permès determinar que el forat negre s’ubica a 2.600 anys llum del centre de la galàxia, on hi ha un altre forat negre encara més gran. Tot i aquesta proximitat, els dos forats negres no formen una parella binària i romanen separats. L’origen del forat negre desplaçat podria trobar-se en una interacció de tres cossos al centre galàctic o bé ser el vestigi d’una antiga galàxia fusionada. L’estudi complet es publicarà aviat a The Astrophysical Journal Letters.