El terme ‘covid persistent’, reconegut oficialment per l’Organització Mundial de la Salut, descriu símptomes que es mantenen durant mesos després d’haver superat la fase aguda d’una infecció per coronavirus. Aquesta condició és una preocupació creixent a escala mundial i pot presentar símptomes com problemes respiratoris, fatiga i alteracions cognitives.
És el primer estudi de genoma complet centrat en la covid persistent
Ara, un estudi publicat a Nature Genetics ha identificat la primera associació genètica significativa a escala de tot el genoma per a la covid persistent, localitzada en el gen FOXP4.
La recerca s’emmarca en el consorci COVID-19 Host Genetics Initiative, que ha dut a terme el primer estudi del genoma complet centrat específicament en aquesta afecció.
L’anàlisi s’ha realitzat amb dades de les cohortes COVICAT i GCAT, coordinades per l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP). També hi han col·laborat l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).
La recerca ha inclòs 6.450 persones diagnosticades amb covid persistent i més d’un milió de controls de 16 països.
Els resultats suggereixen que la relació entre el gen FOXP4 i la covid persistent està estretament vinculada a la funció pulmonar i a la resposta immunitària davant les infeccions. A més, els investigadors han trobat una forta relació entre els casos greus de covid i el desenvolupament de la covid persistent, en línia amb estudis anteriors.
Però, totes les variants genètiques que augmenten el risc de patir covid greu també incrementen el risc de covid persistent? No necessàriament. L’estudi ha observat que, tot i que la majoria de les variants genètiques afecten la resposta al virus o la gravetat de la malaltia, les relacionades amb el gen FOXP4 semblen tenir un paper més destacat en el desenvolupament de la covid persistent. Això assenyala factors biològics clau vinculats a la salut pulmonar i a la resposta del sistema immunitari.
Els resultats permetran categoritzar millor tant els factors de risc com els factors protectors de la covid persistent
Rafael de Cid, director científic del projecte GCAT a l’IGTP
Rafael de Cid, director científic del projecte GCAT a l’IGTP i un dels autors de l’estudi, destaca que “els resultats permetran categoritzar millor els factors de risc de la covid persistent, una condició complexa modelada tant per factors de risc (la gravetat de la malaltia, malalties cròniques o obesitat) com per factors protectors, com la vacunació, el descans o l’exercici físic”.
“Tots ells influeixen en la persistència dels símptomes i la seva variabilitat, incloent-hi diferències per sexe. La seva anàlisi en estudis futurs ajudarà a definir subtipus i avançar cap a estratègies personalitzades de prevenció i tractament”, afegeix.
La covid persistent continua essent una malaltia complexa amb símptomes molt variats. Encara cal més recerca per comprendre’n els mecanismes, però aquest estudi aporta evidència genètica sobre el paper fonamental que la salut pulmonar podria tenir en la seva evolució.
Referència
Lammi, V., Nakanishi, T., Jones, S.E. et al. “Genome-wide association study of long COVID”. Nature Genetics (2025).
Font: IGTP
Drets: Creative Commons.