El 20 de juny de 2025, el Tribunal de Delictes Greus de Bakú va condemnar set membres d’Abzas Media, agència de notícies independent coneguda per la seva tasca contra la corrupció i la injustícia social a l’Azerbaidjan. El procés judicial s’ha desenvolupat després que les autoritats empresonessin preventivament els periodistes el novembre de 2023, acusant-los de delictes econòmics arran de la cobertura de qüestions sensibles abans de les eleccions presidencials.
Ulvi Hasanli, director del mitjà, la cap de redacció Sevinc Vagifgizi, el periodista d’investigació Hafiz Babali i l’economista Farid Mehralizadeh han rebut penes de nou anys de presó. Les reporteres Nargiz Absalamova i Elnara Gasimova han estat condemnades a vuit anys, i el sotsdirector Mahammad Kekalov a set anys i mig. Altres càrrecs s’han estès fins a incloure blanqueig de capitals i evasió fiscal, penats fins a dotze anys.
Segons el relat dels propis afectats, durant la detenció hi va haver maltractaments i amenaces, i les demandes d’investigar aquests abusos no han prosperat. Diverses organitzacions internacionals han denunciat les condemnes com a represàlies per la tasca periodística i han reclamat l’alliberament dels encausats.
Les autoritats azerbaidjaneses, però, mantenen que aquests empresonaments són legítims i neguen qualsevol censura, una posició reafirmada pel president Ilham Aliyev en declaracions públiques: alguns periodistes haurien estat detinguts per haver rebut finançament il·legal estranger, però segons ell “no hi ha censura” al país.
Durant la darrera vista, les declaracions finals dels periodistes van posar en relleu el compromís amb la seva professió i la defensa de la llibertat d’expressió. Hasanli expressà: “Ilham Aliyev potser ens podrà prendre la llibertat física, però no ens podrà prendre els pensaments, la llibertat d’expressió ni la nostra veu”. Vagifgizi va remarcar que les seves investigacions molestaven directament la presidència. Kekalov regalà l’obra ‘1984’, d’Orwell, al tribunal, afirmant: “Les paraules finals només arriben amb la mort. Aquestes encara no són les meves”. Absalamova, amb ironia, va recordar una frase del jutge: “Bé, avui és el final, però nosaltres encara riem”. Gasimova criticà la manca d’independència judicial: “Això us fa iguals als qui ordenen. Així que no digueu ‘Només complia ordres’ per calmar la consciència”. Per la seva banda, Mehralizadeh va assenyalar: “La veritat és sencera, i la veritat és que jo no he comès cap crim. Tard o d’hora, serem absolts per la llei”.
En saber la sentència, els encausats van girar l’esquena als jutges i van mostrar pancartes sobre la corrupció de la família presidencial. El grup va recitar un poema d’Ali bey Huseynzade que reivindica la llibertat de paraula malgrat la repressió. Diverses veus continuen reclamant justícia per aquest cas, exponent de la difícil situació de la llibertat de premsa a l’Azerbaidjan.