Dilluns, 28 de juliol de 2025
Inici Ciència i tecnologia Descobreixen proves de canibalisme infantil fa 850.000 anys a Atapuerca

Descobreixen proves de canibalisme infantil fa 850.000 anys a Atapuerca

Els investigadors de l’IPHES-CERCA han recuperat recentment, al jaciment de Gran Dolina, a la serra d’Atapuerca, una vèrtebra cervical humana amb marques de tall intencionades, que evidencia una pràctica sistemàtica de canibalisme fa uns 850.000 anys. La peça, que prové d’un infant d’entre dos i quatre anys de l’espècie *Homo antecessor*, mostra indicis clars d’haver estat desarticulada i aprofitada com a recurs alimentari.

Les marques de tall, localitzades en punts anatòmics clau, documenten la decapitació intencionada de la criatura. Segons Palmira Saladié, investigadora de l’IPHES-CERCA i coordinadora de les excavacions, “el cas de l’infant és especialment colpidor: no només per la seva edat, sinó també per la precisió de les marques”. Saladié destaca que la vèrtebra “mostra incisions clares en punts anatòmics clau per desarticular el cap. És una evidència directa que aquell infant va ser processat com qualsevol altra presa”.

Aquest fòssil forma part d’un conjunt de deu restes d’Homo antecessor descobertes aquest juliol al nivell TD6, algunes de les quals també presenten traces de descarnament i fractures intencionades. Aquests senyals coincideixen amb les observades en restes d’animals tractats per a consum.

Els investigadors subratllen que aquesta troballa reforça la hipòtesi que el canibalisme i el processament de cossos humans no era un fet esporàdic sinó reiterat a la prehistòria d’Atapuerca. Saladié hi afegeix que “el tractament dels morts no era una cosa excepcional, sinó reiterada”.

A més, durant la mateixa campanya, el grup ha localitzat una latrina d’hienes amb més de 1.300 copròlits just a sobre del nivell amb restes humanes. Aquesta superposició permet reconstruir l’ocupació alterna de la cova entre humans i carnívors, aportant informació sobre la dinàmica entre espècies.

Tot indica que el nivell TD6 encara amaga moltes més restes humanes esperant a ser descobertes. “Cada any apareixen noves dades que ens obliguen a replantejar com vivien, com morien i com eren tractats els morts fa gairebé un milió d’anys”, conclou Saladié.

Comparteix aquest article

Telegram WhatsApp