Dimarts, 22 de juliol de 2025
Inici Ciència i tecnologia Barcelona, tercera ciutat europea que rep més beques de recerca de frontera de la UE

Barcelona, tercera ciutat europea que rep més beques de recerca de frontera de la UE

Barcelona rebrà aquest 2025 set beques per a la recerca de frontera del programa ERC Proof of Concept, del Consell Europeu de Recerca, el que la situa com la tercera ciutat europea amb més projectes finançats, només darrere de París i Munic. La Unió Europea subvenciona cada projecte amb 150.000 euros, una xifra que converteix Barcelona en la primera ciutat de l’Estat en aquest àmbit, segons indica l’Ajuntament de Barcelona.

Aquesta dada mostra la força de l’ecosistema científic barceloní i confirma la posició destacada de la ciutat en innovació i recerca a Europa. El conjunt de l’Estat suma vint projectes subvencionats i Barcelona concentra el major nombre de grups de recerca becats.

Les beques s’adrecen a equips de diverses universitats i centres de recerca barcelonins. L’objectiu del programa és facilitar que els resultats de la recerca puntera puguin arribar a tenir aplicacions comercials o socials. Les subvencions permeten analitzar la viabilitat dels projectes i protegir-ne els resultats amb propietat intel·lectual, segons explica el mateix consistori.

Entre les línies de recerca becades hi ha els estudis per predir l’escalada de conflictes amb intel·ligència artificial i el desenvolupament de noves eines per a tractaments mèdics, com una plataforma per evolucionar medicaments contra el càncer. La investigadora Laura Soucek, de l’Institut d’Investigació Oncològica de Vall Hebron, és una de les beneficiàries destacades.

L’Ajuntament afirma que aquesta injecció de fons reforça la capitalitat científica de Barcelona. Segons Jordi Valls, quart tinent d’alcaldia d’Economia, Habitatge, Hisenda i Turisme, la ciutat “no és només la capital espanyola indiscutible de la recerca, si no una de les principals d’Europa”. Les noves subvencions, afegeix, ajudaran a crear empreses i llocs de treball i demostren l’aposta estratègica de Barcelona per la ciència com a motor de progrés i economia.

Comparteix aquest article

Telegram WhatsApp