L’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb institucions com BIMSA i la Fundació BIT Habitat, ha presentat el repte “Mineral. Arquitectures de la mineria urbana” per trobar solucions innovadores que permetin reciclar els residus generats per les obres de l’espai públic. Aquesta iniciativa té com a objectiu avançar cap a una sostenibilitat i descarbonització urbana eficaç.
El repte s’alinea amb el Congrés de la Unió Internacional d’Arquitectes, que se celebrarà el 2026. S’adreça a estudis d’arquitectura, enginyeries, universitats i fundacions, amb la intenció de donar una segona vida als materials derivats de les construccions. La Fundació BIT Habitat és la responsable de coordinar aquesta iniciativa, que compta amb un pressupost de 336.000 euros.
Les propostes presentades han de ser originals, fomentar la circularitat i demostrar el seu potencial d’aplicació. A més, han de ser viables per ser testades. En la primera fase del projecte es seleccionaran sis equips guanyadors, seguint amb una segona fase on es triaran dos projectes per rebre finançament addicional. Els resultats es donaran a conèixer durant el congrés, amb la implementació de proves pilot a la ciutat.
D’altra banda, la Fundació BIT Habitat i la Diputació de Barcelona han establert un conveni per extrapolar aquestes solucions a altres municipis catalans. La Diputació contribuirà amb 100.000 euros per incrementar l’impacte i la replicabilitat d’aquestes iniciatives urbanes.