Dijous, 17 de juliol de 2025
Inici Ciència i tecnologia Barcelona dobla la inversió en innovació fins als 46 milions d’euros per al període 2025-2027

Barcelona dobla la inversió en innovació fins als 46 milions d’euros per al període 2025-2027

Barcelona destinarà 46,4 milions d’euros a projectes d’innovació i transferència de coneixement durant els anys 2025-2027. Aquesta quantitat dobla la inversió del període anterior, que havia estat de 22,25 milions. L’alcalde Jaume Collboni ha presidit la reunió del Consell de la Barcelona Innovation Coast (BIC) en què s’ha fet balanç i s’ha presentat el nou pla d’acció per reforçar la posició de la ciutat com a referent científic i tecnològic del sud d’Europa.

El pressupost reforçarà iniciatives destacades, entre les quals el Barcelona Investment Fund, dotat amb fins a 30 milions d’euros, adreçat a impulsar l’economia digital local i l’ecosistema emprenedor i inversor. També es preveu la creació a Barcelona de l’Institut Fraunhofer amb un pressupost de fins a 3 milions d’euros. El Deep Tech Summit rebrà una aportació d’1,5 milions d’euros i el Deep Tech Node, 2,4 milions més. La Barcelona Innovation Lab Mobility comptarà amb 900.000 euros, i es destinaran 8,6 milions a ampliar convocatòries per afavorir la transferència de coneixement i la recerca, explica la Barcelona Innovation Coast.

L’alcalde Collboni ha destacat que, tot i la manca de competències directes en matèria científica i d’innovació, l’Ajuntament té la “incumbència” d’impulsar iniciatives amb impacte social. Considera que és una “obligació del sector públic impulsar la recerca que pugui tenir impacte positiu en el dia a dia de les persones”.

Entre les prioritats hi ha la recerca en sectors com la tecnologia quàntica, els semiconductors o la intel·ligència artificial. Es vol potenciar la formació en disseny de semiconductors i posar en marxa una xarxa de comunicació segura basada en tecnologia quàntica a l’àrea metropolitana, gràcies a la infraestructura de fibra òptica existent. També es prioritzen les ciències de la vida, la salut i la sostenibilitat, així com la millora de les infraestructures científiques.

Durant la reunió, també s’ha anunciat una nova línia d’estudis per analitzar l’evolució de l’economia del coneixement a Barcelona. En el curs vinent es presentaran els resultats d’una primera recerca que quantificarà el retorn econòmic del sector universitari i la recerca pública a l’àrea metropolitana. A la reunió del Consell han participat representants d’universitats, centres de recerca, empreses, associacions i entitats financeres, així com responsables de la Generalitat i el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

La BIC es va crear el 2021 per reforçar la capitalitat de Barcelona en innovació, diversificar l’economia i generar llocs de treball qualificats. La ciutat compta actualment amb uns 70 centres de recerca i infraestructures científiques i tecnològiques de primer nivell i destaca com una de les principals ciutats europees en producció científica i en captació de startups, informa la mateixa BIC.

Comparteix aquest article

Telegram WhatsApp