L’Ajuntament de Barcelona ha fet balanç dels tres primers anys del programa de rehabilitació d’habitatges gràcies als fons europeus Next Generation, i destaca un augment notable de sol·licituds respecte als anys anteriors. Des del 2022, s’han tramitat ajudes per gairebé 8.700 habitatges a la ciutat. L’objectiu principal és renovar un parc residencial envellit i adaptar-lo a criteris de sostenibilitat i accessibilitat. Aquest programa tancarà el 30 de juny de 2026.
Barcelona disposa de gairebé 170 milions d’euros per a la rehabilitació i regeneració urbana, dels quals 111,5 milions provenen dels fons europeus i 58 milions els ha aportat el Consorci de l’Habitatge de Barcelona. Fins ara s’han assignat el 82% dels fons Next Generation i la meitat del complement municipal, segons informa el consistori, que destaca el “bon desplegament del programa”.
S’han posat en marxa nou convocatòries d’ajudes. Són set les que tenen finançament europeu. Les convocatòries dirigides als barris del Pla de Barris i a la resta de finques ja han superat la dotació pressupostària. La línia per a rehabilitació d’edificis públics està a punt de fer-ho. Més de la meitat dels ajuts rebuts van als barris amb més necessitat d’intervenció, com Besòs-Maresme, Canyelles o la Trinitat Vella. El programa Barris representa el 56% de les sol·licituds.
Les principals actuacions sol·licitades han estat millores d’accessibilitat, eficiència energètica, instal·lació d’ascensors i energies renovables. El cost mitjà de cada rehabilitació ha estat d’entre 33.000 i 39.000 euros, amb subvencions que han cobert fins al 64% del cost. Segons l’ajuntament, aquestes obres generen un estalvi mitjà del 56% en demanda energètica i prop d’un 59% en consum d’energia primària no renovable.
El consistori subratlla que la rehabilitació residencial millora la seguretat, la salubritat, el confort i l’eficiència energètica dels habitatges i, a la vegada, ajuda a lluitar contra la pobresa energètica. El 87% dels edificis es van construir abans de 1980 i només un 10% ha rebut grans reformes, detalla l’Observatori Metropolità de l’Habitatge. “Barcelona disposa d’un parc d’habitatge envellit i l’estratègia de rehabilitació ens permet guanyar habitatge públic que es trobava obsolet i adequar-lo en termes de sostenibilitat i accessibilitat”, afirma el comissionat d’habitatge, Joan Ramon Riera.