Un equip científic ha descobert un nou i «extraordinari» depredador de la mida d’un dit índex, amb tres ulls i 506 milions d’anys d’antiguitat, procedent del jaciment canadenc de Burgess Shale.
Amb urpes articulars i espinoses, una boca circular plena de dents i un cos amb aletes als costats per nedar, els paleontòlegs del Museu de Manitoba i del Museu Reial d’Ontario, tots dos al Canadà, han denominat aquest nou exemplar Mosura fentoni.
Els seus trets demostren que formava part d’un grup extingit conegut com a radiodonts, que també incloïa «el famós» Anomalocaris canadensis, un depredador d’un metre de llargada que compartia les aigües amb Mosura, explica un comunicat del Museu d’Ontario.
Amb urpes articulars i espinoses, una boca circular plena de dents i un cos amb aletes als costats per nedar. Paleontòlegs del Canadà l’han denominat ‘Mosura fentoni’.
Tanmateix, aquest últim presentava una característica que no s’havia vist en cap altre radiodont: una regió del cos semblant a un abdomen i formada per múltiples segments a l’extrem posterior.
Mosura té 16 segments compactes recoberts de brànquies a l’extrem posterior del cos, explica Joe Moysiuk, del Museu de Manitoba.
Es tracta, diu, d’un «clar exemple» de convergència evolutiva amb grups moderns, com els crancs ferradura, les porgueroles i els insectes, que comparteixen una sèrie de segments amb òrgans respiratoris a la part posterior del cos.
La raó d’aquesta «intrigant adaptació» segueix sent incerta, però els investigadors postulen que pot estar relacionada amb una preferència particular d’hàbitat o amb característiques de comportament de Mosura que requerien una respiració més eficient.
Els radiodonts van ser el primer grup d’artròpodes que es va ramificar a l’arbre evolutiu. Proporcionen una visió clau dels trets ancestrals de tot el grup.
«Els radiodonts van ser el primer grup d’artròpodes que es va ramificar a l’arbre evolutiu, per la qual cosa proporcionen una visió clau dels trets ancestrals de tot el grup. L’espècie nova posa de manifest que aquests primers artròpodes ja eren sorprenentment diversos i s’adaptaven de manera comparable als seus parents moderns més llunyans», afirma Jean-Bernard Caron, del Museu d’Ontario.
Els detalls del nou depredador es publiquen a la revista Royal Society Open Science. Els fòssils mostren, a més, detalls d’anatomia interna, incloent-hi elements del sistema nerviós, circulatori i digestiu.
Els jaciments de Burgess Shale, declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 1980, es troben als parcs nacionals de Yoho i Kootenay.
Drets: Creative Commons.