Dissabte, 26 de juliol de 2025
Inici Interessos Ana Maria Gonçalves, primera dona negra a entrar a l’Acadèmia Brasilera de Lletres en 128 anys

Ana Maria Gonçalves, primera dona negra a entrar a l’Acadèmia Brasilera de Lletres en 128 anys

L’escriptora Ana Maria Gonçalves ha estat escollida com a primera dona negra membre de l’Acadèmia Brasilera de Lletres (ABL), segons va anunciar la institució el 10 de juliol de 2025, 128 anys després de la seva fundació. Aquesta elecció representa un pas endavant cap a una major representativitat en una entitat prestigiosa que, malgrat estar dedicada a la promoció de la llengua i la literatura brasilera, ha reflectit poc fins ara la diversitat del país, on la majoria de la població és afrodescendent i més de la meitat de la ciutadania són dones.

Ana Maria Gonçalves, de 55 anys i nascuda a l’estat brasiler de Minas Gerais, és especialment coneguda per la seva novel·la històrica “Um defeito de cor”, considerada una de les millors obres brasilianes del segle XXI i que s’ha imprès numeroses vegades des de l’any 2006. La seva arribada a l’Acadèmia —on ocupa el lloc que va deixar l’erudit Evanildo Bechara, mort aquest maig— coincideix amb el propòsit de l’ABL d’augmentar la seva diversitat interna. Segons el president de la institució, Merval Pereira, aquest avenç té l’objectiu de “ser reconeguts com una institució cultural que representi el Brasil i la diversitat brasilera” i afirma que l’elecció de Gonçalves “incrementa la nostra voluntat d’estar sempre presents en els moviments socials rellevants”.

Fins ara, només tretze dones han format part de l’Acadèmia Brasilera de Lletres, i el veto a la seva presència es va mantenir fins a l’any 1976, quan va ser retirat. Gonçalves s’uneix a cinc altres dones membres actives de la institució. La seva candidatura reeixida arriba després que el 2018 la també escriptora de Minas Gerais, Conceição Evaristo, optés a un seient sense èxit: en el seu lloc es va escollir un candidat masculí, el cineasta Cacá Diegues.

Ana Maria Gonçalves treballa, a més, com a dramaturga, guionista i professora d’escriptura creativa. “Um defeito de cor” narra la vida de Kehinde, una dona africana que va ser capturada durant la infantesa i portada com a esclava al Brasil. A través de gairebé mil pàgines, l’autora s’endinsa en la història d’aquesta dona —inspirada presumptament en Luísa Mahin, figura real associada a les revoltes d’esclaus al segle XIX— i presenta la seva lluita per la supervivència, la llibertat i la preservació de les arrels. Tal com especificava Gonçalves al mitjà G1, la novel·la és “la història de la lluita negra al Brasil encarnada en una dona que va afrontar els reptes més grans imaginables per continuar viva i preservar la seva herència i les seves arrels”.

L’escriptora confia que la seva presència a l’Acadèmia pugui contribuir a una representativitat més àmplia: “Que no sigui l’única dona negra. Més enllà de la representativitat que reclama el moment, és important generar presència”, va expressar. Gonçalves, que tot just s’ha incorporat a la institució, pretén treballar a favor del llibre i la lectura en un país on, segons lamenta, s’han perdut lectors durant els darrers anys.

Comparteix aquest article

Telegram WhatsApp