L’Ajuntament de Barcelona ha intensificat les mesures per reduir l’alimentació artificial de coloms a través del Pla Endreça. Aquesta iniciativa es duu a terme a Barcelona amb l’objectiu de disminuir la població de coloms, que supera els nivells recomanats.
El consistori ha començat desembre una campanya de sensibilització per “conscienciar la ciutadania” sobre els efectes de l’abundància d’aliments proporcionats als coloms, que pot triplicar o quadruplicar la seva població en certes zones. Aquesta sobreabundància provoca estrès entre les aus i facilita la transmissió de malalties, a més de generar brutícia i atraure insectes i rosegadors.
Entre maig i octubre de 2023, es va realitzar una campanya de sensibilització als districtes de la ciutat, on es van identificar 236 persones que alimentaven coloms habitualment. La campanya va implicar informadors, tècnics de gestió de conflictes i agents cívics. Els espais més afectats inclouen el districte de Ciutat Vella, amb llocs com la plaça de la Bella Dorita i la plaça de Catalunya.
La campanya se centra en els grans alimentadors, que donen fins a 2 quilos de menjar diaris als coloms, i també amb els alimentadors espontanis i passius. S’ha implementat un programa de formació per als informadors municipals i agents per identificar i reduir aquesta pràctica.
Les accions també inclouen l’ús d’anticonceptius, limitació de nidificació i falconeria. Els anticonceptius han aconseguit reduir en un 60% la població en zones tractades. La falconeria s’ha aplicat amb èxit als voltants del Camp Nou. Actualment, Barcelona té entre 1.300 i 1.700 coloms per km², quan es recomana un màxim de 300-400 coloms per km², amb un total estimat de 103.226 coloms a l’àrea urbana.