L’Ajuntament de Barcelona ha presentat l’actualització del Pla d’Infància 2021-2030 a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports, integrant les aportacions dels infants i adolescents de la ciutat. Aquest esforç forma part del programa ‘Parlen els nens i nenes’ i l’Agenda dels infants, amb el propòsit de millorar les vides i els drets d’aquest col·lectiu a Barcelona durant el període 2024-2027.
El comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI, Javier Rodríguez, ha subratllat la importància de fer que la ciutat de Barcelona ofereixi una educació amb valor afegit per als infants. Ha destacat que “els serveis públics de l’Ajuntament tenen present, de manera integral, el Pla d’Infància”. L’actualització del pla, dissenyada per l’Institut Infància i Adolescència, es fonamenta en una diagnosi actualitzada de la realitat dels infants de la ciutat, basada en més de 200 indicadors.
Durant el primer període del pla (2021-2023), s’han complert el 90% de les actuacions previstes. Per al nou període, s’han afegit 23 noves actuacions, totalitzant-ne 76. Aquestes se centren en l’educació, la salut, la protecció contra les violències i la participació infantil. A més, el pla aborda reptes com la bretxa digital, la segregació escolar i la discapacitat.
El Pla d’Infància inclou tres eixos transversals: la pobresa infantil, les desigualtats de gènere i d’origen, i les desigualtats per discapacitat. També considera l’equitat territorial, relacionant aquestes intervencions amb àrees de major vulnerabilitat social i residencial de la ciutat.
A la fase de revisió per al nou període, s’ha inclòs la participació d’unes 100 persones en la Jornada Deliberativa sobre el Pla d’Infància. Les seves aportacions, juntament amb les de l’Agenda dels Infants, han estat presentades al comissionat Rodríguez i a la tinenta d’Alcaldia, Maria Eugènia Gay, per millorar el benestar infantil de la ciutat. Els resultats d’aquestes col·laboracions s’integren en el procés participatiu ‘Volem Decidir!’