Des de l’agost de 2020, el Telèfon de Prevenció del Suïcidi de l’Ajuntament de Barcelona ha atès 20.000 trucades. Aquest servei es va crear per oferir suport en casos d’ideacions i conductes suïcides, així com en experiències similars, i compta amb la col·laboració de la Fundació Ajuda i Esperança. L’objectiu és proporcionar un espai accessible per abordar aquesta problemàtica.

El telèfon està disponible les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, comptant amb voluntaris formats específicament en prevenció del suïcidi i escolta activa. La coordinació i supervisió es realitza per part de professionals de la salut mental, amb el suport d’un comitè d’experts associats a diverses institucions com el Codi Risc Suïcidi de la Generalitat de Catalunya i diversos hospitals i universitats.

Segons Marta Villanueva, regidora de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, la salut mental és prioritària per al govern municipal i es treballa per connectar organitzacions amb capacitat d’acció en matèria de suïcidi. “La nostra ciutat és pionera en l’abordatge de les problemàtiques derivades de la salut mental”, destaca.

En el context més ampli, segons l’Agència de Salut Pública de Barcelona, s’han registrat 8.643 episodis de conducta suïcida entre 2018 i 2023. Encara que les taxes de mortalitat per suïcidi han estat estables, l’Ajuntament continua treballant en el Pla de Salut Mental de Barcelona, amb el suport financer del Departament de Salut de la Generalitat des de 2022.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *