L’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) de Barcelona ha celebrat enguany el seu vintè aniversari consolidant-se com el servei municipal de referència en temes de diversitat religiosa i cultural. L’OAR es va fundar l’any 2005 per garantir la llibertat religiosa i gestionar el pluralisme religiós i espiritual de la ciutat.
Per commemorar l’efemèride, l’OAR va organitzar una jornada de taules rodones l’11 de juny, amb la participació d’exmembres de l’oficina, representants institucionals i membres de les diverses comunitats religioses i espirituals de Barcelona. El 18 de juny hi va haver una ruta pel districte de Ciutat Vella per destacar la petjada de les diferents confessions en el paisatge urbà.
La tinenta d’alcaldia Maria Eugènia Gay afirma que “Barcelona és una ciutat que aposta decididament per la convivència, la llibertat de pensament i la diversitat com a valors compartits. L’OAR, al llarg de dues dècades, ha estat una eina viva que connecta comunitats, impulsa el diàleg i acompanya processos per fer de la nostra ciutat un espai inclusiu i cohesionat”. Gay subratlla el compromís amb els drets humans i amb una ciutat més oberta.
L’OAR ha passat de fer 600 intervencions anuals el 2017 a 1.621 el 2024. Les actuacions inclouen assessorament i suport jurídic a comunitats, formació a personal municipal i entitats socials, promoció del diàleg interreligiós, mediació de conflictes i difusió d’activitats i festivitats religioses. Segons dades de l’OAR, hi ha constància de 37 tradicions religioses i espirituals organitzades i 535 centres de culte a Barcelona.
La formació ha estat una eina clau. L’OAR ha impartit 226 formacions amb més de 4.500 participants. Les activitats de difusió de la pluralitat religiosa i espiritual han arribat a més de 9.000 persones en els darrers set anys.
L’any 2023 l’OAR va estrenar una nova pàgina web més accessible. El nombre de visites ha augmentat un 4.300% entre el 2017 i el 2024.
La llibertat religiosa està protegida per normes internacionals. L’Informe de l’Observatori de les Discriminacions recull que, el 2024, hi va haver 30 situacions de discriminació per motius religiosos a Barcelona. La majoria van estar relacionades amb la islamofòbia, sovint barrejada amb racisme, xenofòbia o discriminació per raó de gènere, com el cas d’una dona discriminada i agredida verbalment per portar hijab i resar a la feina.
L’Ajuntament de Barcelona indica que continuarà treballant per defensar la diversitat i garantir els drets de totes les persones a la ciutat.