El cas d’un home de 38 anys identificat com Chao, que durant anys es feia passar per dona a Nanjing i enregistrava en secret trobades sexuals per vendre els vídeos a internet, ha generat commoció i debat a la Xina aquest mes de juliol de 2025. Els fets han portat a la detenció de Chao per vulneració de la privacitat, després que la policia de Nanjing confirmés que hi havia almenys 237 homes identificats com a víctimes, tot i que la xifra real podria superar la mil·lena.
Aquest escàndol, àmpliament difós a les xarxes sota el nom de «la Germana Hong de Nanjing», ha suscitat qüestions profundes sobre la repressió sexual, la desigualtat de gènere i la fragilitat de la privacitat digital a la Xina. Mentre els homes gravats han estat exposats i en alguns casos ridiculitzats en línia, el suport social als afectats ha estat pràcticament nul. Sovint els visitants de la Germana Hong procedien de diversos àmbits socials i duien petits regals de gratitud, com fruita o llet, després de les trobades.
Diversos analistes apunten a les causes socials d’aquesta situació. El youtuber xinès Sr. Marmot considera que la manca d’educació sexual i la repressió de la sexualitat han afectat greument la població masculina. “A la Xina l’educació sexual és molt limitada, i que la majoria d’homes, ell inclòs, es veuen obligats a aprendre el que poden a partir de la pornografia a internet”, explica.
Bloguers i escriptores coincideixen també en altres punts, assenyalant que la societat xinesa castiga i reprimeix el desig sexual, i que hi ha una “cultura de demonització i criminalització del desig sexual”. En els últims anys, les autoritats xineses han reforçat la censura de continguts sexuals amb campanyes com “Netejarem la Xarxa” i han intensificat la persecució de la prostitució, sovint mitjançant la implicació de la comunitat i l’ús d’intel·ligència artificial per vigilar les xarxes socials.
Aquesta pressió ha fet que pràctiques com la de Chao, que no requeria diners a canvi del sexe però en comercialitzava les gravacions, hagin proliferat malgrat la persecució policial de la prostitució. La combinació d’una forta desigualtat de gènere, una heteronormativitat molt marcada i la supervisió social extrema ha generat un context on relacions emocionals i sexuals esdevenen mercaderies prohibides o, directament, clandestines.
Segons el cens xinès de 2020, al país hi ha gairebé 35 milions més d’homes que de dones. Aquesta desproporció i la pressió social per assolir l’ideal masculí condueixen molts homes a l’estrès i a la depressió, com denuncia el bloguer Ben Lam. “Els homes han de demostrar el seu valor constantment i assumir la càrrega de ‘sostenir la família’. Aquest ambient d’alta pressió fa gairebé impossible assolir relacions sanes i igualitàries; les necessitats emocionals són reprimides i mercantilitzades”, exposa.
Un altre element preocupant és que cap víctima va denunciar els fets abans que els vídeos s’escampessin en línia, fet que sociòlegs com Chou Wah Shan atribueixen a la complicitat inconscient dels mateixos consumidors. Després que les imatges es convertissin en mems i bromes virals, algunes veus han advertit del dany que causa aquesta persecució pública a les víctimes. “Potser no coneixes els homes de Nanjing i penses que ‘s’ho tenen ben merescut’, però com saps si cap amic teu no ha estat gravat d’amagat mentre xerrava nu i ara viu amb por?”, escriu un internauta de Hong Kong.
Davant l’evolució tecnològica, com la proliferació del deepfake i l’endarreriment legislatiu, molts adverteixen que ningú no està exempt de caure en les mateixes circumstàncies. El debat sobre la necessitat de garantir una cultura segura i solidària s’ha mostrat, aquests dies, més urgent que mai.