La sonda Parker de la NASA ha captat les imatges més properes mai fetes del Sol durant una aproximació rècord a finals de 2024, amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement de la influència solar en tot el sistema solar i els efectes que pot tenir a la Terra.
Segons informa la NASA, aquestes imatges, registrades des de dins la corona solar, estan ajudant els científics a veure de prop fenòmens com el vent solar i les ejeccions de massa coronal, elements clau del clima espacial. Entre les noves descobertes destaca com la sonda ha enregistrat per primer cop amb alta resolució la col·lisió de diverses CME —grans expulsions de partícules carregades—, i ha aportat dades crucials per entendre com es fusionen i quines conseqüències poden tenir a la Terra.
“La sonda Parker ens ha transportat un cop més dins l’atmosfera dinàmica de la nostra estrella més propera”, indica Nicky Fox, administradora associada de la Direcció de Missions Científiques de la NASA a Washington. Aquestes dades són útils per millorar les prediccions del clima espacial i protegir tant els astronautes com la tecnologia terrestre i espacial.
El vent solar, que fou teoritzat per Eugene Parker l’any 1958, té un paper fonamental en la generació d’aurora i pot provocar tempestes solars que afecten les xarxes elèctriques i les comunicacions a la Terra. La sonda ha permès confirmar l’existència de dos tipus de vent solar lent, diferenciats per característiques del seu camp magnètic, i ha aportat noves pistes sobre els seus orígens.
El proper pas proper de la sonda Parker pel Sol està previst per al 15 de setembre de 2025, data en què continuarà recollint dades per desvetllar els secrets del vent solar i el comportament de la corona. “Encara no tenim un consens definitiu, però tenim moltes dades noves intrigants”, ha explicat Adam Szabo, científic de la missió Parker.