Diumenge, 20 de juliol de 2025
Inici Actualitat Els nivells d’NO2 a Barcelona continuen a la baixa durant el primer semestre de 2025

Els nivells d’NO2 a Barcelona continuen a la baixa durant el primer semestre de 2025

La mitjana anual de diòxid de nitrogen (NO2) a Barcelona manté mínims històrics, segons l’informe de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) publicat aquest juliol. L’estudi indica que, durant el primer semestre de 2025, els nivells de NO2 a la ciutat han continuat baixant respecte al mateix període de l’any passat, amb reduccions d’entre el 2% i el 14% a les diferents estacions de mesura.

Les dades de l’ASPB mostren que la contaminació per partícules fines (PM10 i PM2,5) es manté estable des del 2013 i es troba per sota dels límits legals que fixa la Unió Europea. El nivell d’exposició mitjana de la població a NO2 durant el 2024 ha estat de 25 μg/m3, la xifra més baixa registrada des de 2018. L’Eixample és el districte amb més exposició, principalment a les zones centrals i als principals accessos a la ciutat. Per a les PM2,5, la mitjana d’exposició s’ha situat en 14 μg/m3, una dada similar als anys anteriors.

El Parlament Europeu va aprovar el 2024 una nova directiva que rebaixa els límits legals d’aquests contaminants a partir del 2030, acostant els nivells a les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut. L’informe explica que Barcelona se situa ara mateix per sota dels límits europeus vigents, però per sobre de les futures exigències i dels valors recomanats per l’OMS.

L’Ajuntament ha posat en marxa el Pla Clima, amb un pressupost de 1.800 milions d’euros, per afavorir un model urbà més verd i impulsar el transport públic i la mobilitat sostenible. L’objectiu és complir amb les normatives europees i protegir la salut de la població.

L’informe de l’ASPB estima que l’impacte de la contaminació de l’aire sobre la salut s’ha reduït un 32% entre el 2020 i el 2024 respecte al període 2018-2019. La contaminació actual explicaria el 8% de les morts naturals a la ciutat, el 36% dels nous casos d’asma infantil i el 12% dels casos nous de càncer de pulmó cada any. “La contaminació de l’aire és el principal risc ambiental per la salut pública, especialment a les grans ciutats, i la font principal n’és el trànsit motoritzat”, recull l’informe de l’ASPB.

El document recomana reduir globalment el trànsit per millorar la qualitat de l’aire, minimitzar el soroll i les lesions viàries i afavorir l’espai urbà per a usos més saludables. També defensa incidir en altres fonts d’emissió, més enllà del trànsit, per combatre les partícules fines.

Comparteix aquest article

Telegram WhatsApp