Diumenge, 27 de juliol de 2025
Inici Actualitat Girona s’adhereix a la campanya per l’oficialitat del català a la Unió Europea

Girona s’adhereix a la campanya per l’oficialitat del català a la Unió Europea

L’Ajuntament de Girona s’ha adherit a la campanya impulsada per Plataforma per la Llengua per reclamar l’oficialitat del català a la Unió Europea. La mesura ha tingut lloc aquest mes de juny. El consistori ha tramès una carta a l’Ajuntament de Reggio Emilia, la ciutat italiana amb qui Girona està agermanada, per compartir la preocupació pel fet que Itàlia hagi expressat dubtes sobre la proposta que el català, el basc i el gallec esdevinguin llengües oficials de la UE. La iniciativa sorgeix arran de la crida feta per Plataforma per la Llengua perquè els municipis catalans traslladin aquesta inquietud als seus agermanats dels països que van mostrar reserves en la reunió del Consell de la Unió Europea el 27 de maig.

Segons la carta, el català és conegut per deu milions de ciutadans europeus, una xifra superior a la de moltes de les actuals llengües oficials de la Unió. L’Estat espanyol es compromet a cobrir íntegrament els costos de les traduccions derivades de l’oficialitat, sense repercussió econòmica per a les institucions europees ni per a altres estats.

L’alcalde de Girona ha afirmat: “La llengua catalana forma part de la identitat pròpia de la nostra ciutat i per això és imprescindible que responguem amb totes les eines que tenim a l’abast per promocionar-la i protegir-la. L’oficialitat del català a la Unió Europea és un dret que hauríem de tenir garantit i per això des de Girona farem el possible per aconseguir-ho”. També ha remarcat que reclamar l’oficialitat del català és un acte de justícia democràtica i de respecte per la diversitat lingüística. Quim Ayats, tinent d’alcaldia, ha subratllat el compromís amb una cultura oberta al món. Núria Riquelme, també tinenta d’alcaldia, ha considerat: “És incomprensible que una llengua parlada per més de deu milions de persones encara no sigui oficial a la Unió Europea. Amb aquesta acció ens unim a la demanda de justícia lingüística i exigim que els governs europeus, com el d’Itàlia, deixin de posar traves a un dret fonamental: poder viure plenament en català també a Europa”.

Girona i Reggio Emilia estan agermanades des de setembre de 1982. Ambdues ciutats comparteixen compromís amb el progrés, l’educació i la cultura, així com la voluntat d’enfortir la cooperació i l’intercanvi d’experiències en aquests àmbits, informa l’Ajuntament de Girona.

Comparteix aquest article

Telegram WhatsApp