Divendres, 4 de juliol de 2025
Inici Economia L’economia balear manté un creixement sostingut i lidera a l’Estat el 2025

L’economia balear manté un creixement sostingut i lidera a l’Estat el 2025

L’economia de les Illes Balears ha registrat un creixement del 3,4 % durant el primer trimestre de 2025, superant la mitjana espanyola i la de la Unió Europea. L’informe de conjuntura econòmica presentat avui pel Govern de les Illes Balears apunta que l’illa encadena cinc trimestres seguits amb increments superiors al 3 %. Segons la Direcció General d’Economia i Estadística, Mallorca destaca amb un augment del 3,6 %, mentre que les Pitiüses arriben al 3,3 % i Menorca queda amb un 1,7 %.

Tots els sectors productius de les Illes mostren creixement. Els serveis lideren amb un 3,8 %. La indústria i l’energia pugen un 2,1 %, la construcció un 1,1 % i l’agricultura i la pesca un 0,7 %. La inflació se situa en un 2,4 %, motivada per la baixada dels carburants, i resta propera a la mitjana espanyola. La inflació subjacent baixa a les Illes fins al 2,6 %.

La despesa turística assoleix un nou rècord. Arriba als 3.094 milions d’euros en el primer quadrimestre de l’any. El registre anual se situa en 170 euros per persona i dia, amb un notable increment a les Pitiüses. El nombre de turistes fins a l’abril és gairebé de 3 milions. Les xifres apunten a un augment del 8,1 % respecte a l’any anterior. Només el turisme del Regne Unit i de Bèlgica retrocedeix.

Les pernoctacions sumen un 4,6 % més i arriben als 18,2 milions, tot i que l’estada mitjana baixa lleugerament fins als 6,2 dies. L’informe indica una pujada de la facturació dels serveis a l’abril del 6,2 %, molt per damunt de la mitjana espanyola. Augmenten especialment les activitats professionals, l’hostaleria i les comunicacions.

L’activitat de la construcció supera àmpliament la d’abans de la pandèmia, tot i la caiguda d’habitatges iniciats i acabats. En canvi, els habitatges visats s’incrementen un 38,1 % en el primer quadrimestre i arriben als 1.422. La producció industrial creix un 8,3 %, en contrast amb la lleugera caiguda mitjana a Espanya, tot i que l’informe avisa que és un resultat volàtil. La balança comercial exterior de Balears mostra un superàvit de 223,5 milions d’euros amb descens en exportacions i importacions.

L’afiliació mitjana a la Seguretat Social marca un màxim històric al maig, amb 638.590 persones, un 2,6 % més que l’any passat i un 17,2 % més que el 2018. Creix a tots els sectors menys al primari, que baixa un 0,8 %.

L’informe també alerta sobre la situació educativa de les Balears. Informa que la comunitat pateix una polarització educativa elevada i la taxa d’abandonament escolar més alta de l’Estat, amb un 20,1 %. Entre els homes, la xifra puja fins al 27,9 %. Barceló, directora general d’Economia i Estadística, explica que “les dones presenten millors trajectòries escolars i més sensibilització sobre la importància dels estudis per accedir a ocupacions estables”. Les Balears també presenten una sobrequalificació laboral del 36,5 %, força superior a la mitjana europea. La renda mitjana de les persones amb estudis bàsics és superior a la del conjunt d’Espanya per la forta presència de feina poc qualificada però ben retribuïda al sector turístic.

Comparteix aquest article

Telegram WhatsApp