El Govern de les Illes Balears ha presentat avui a les instal·lacions de Terragust, amb la presència del conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, el manual d’ús del nou logotip de producte local. L’objectiu és fomentar i impulsar el consum dels productes agroalimentaris de les Illes i atendre una reivindicació històrica del sector primari, que demanava una identificació pròpia per posar en valor el producte local i diferenciar-lo de la resta.
El manual recull els distintius aprovats pel Govern amb el consens de les organitzacions agràries. N’hi ha dos tipus: un genèric per identificar tot el producte local i un altre que especifica l’ús de varietats locals i l’origen 100% local. Segons el Govern, dins aquest segon tipus hi ha tres categories: tots els ingredients de producte local i de varietats locals o races autòctones; tots els ingredients de producte local; i productes on l’ingredient primari és local. Els distintius també permeten indicar l’origen específic, com ara el nom de l’illa de procedència.
Joan Simonet explica que “amb aquests distintius els consumidors podran reconèixer amb facilitat els productes agroalimentaris locals, que destaquen per les seves característiques úniques i per la seva excel·lent qualitat”. Els logotips es podran utilitzar en les etiquetes dels productes i la seva aplicació serà voluntària.
El logotip adapta la marca turística de les Illes Balears i pretén reforçar la identificació dels productes amb l’arxipèlag, indica el Govern.
Els distintius s’adrecen tant a productors agraris, pesquers i forestals com a establiments turístics, restaurants col·lectius, càterings i comerç minorista, segons informa el Govern. Abans d’utilitzar-los, caldrà presentar una comunicació prèvia i una declaració responsable a la Conselleria.
El producte local, segons la definició recollida per llei l’any passat, engloba els productes agrícoles, ramaders, pesquers i forestals produïts a les Illes Balears, així com aliments transformats a les illes si l’ingredient primari és local.