Dijous, 3 de juliol de 2025
Inici Actualitat La nova depuradora de sa Coma ja tracta més de la meitat de les aigües residuals urbanes d’Eivissa

La nova depuradora de sa Coma ja tracta més de la meitat de les aigües residuals urbanes d’Eivissa

La presidenta del Govern balear, Margalida Prohens, ha visitat aquest dijous la depuradora de sa Coma, situada entre Santa Eulària des Riu i Sant Antoni de Portmany. Aquesta instal·lació ja depura més del 50% de les aigües residuals urbanes d’Eivissa. El motiu de la visita ha estat remarcar la transformació de la gestió del sanejament de l’illa, després d’anys de reivindicacions i endarreriments.

Segons informa el Govern, aquesta infraestructura clau dona servei a una població superior a 95.000 residents. També absorbeix un augment de demanda durant l’estiu. La planta assoleix paràmetres de depuració que superen els mínims exigits per la normativa. La seva posada en funcionament ha permès clausurar l’antiga planta de Jesús, ara reconvertida en una estació de bombament i pretractament.

La inversió total ha estat de prop de 40 milions d’euros, en un projecte iniciat el 2017. La descoberta de restes arqueològiques durant les obres va obligar a modificar el traçat de les conduccions, cosa que va provocar un retard i va encareir el pressupost.

La presidenta Prohens ha afirmat: «Aquesta planta era un deute pendent amb Eivissa que avui és una realitat. Representa un salt de qualitat quantitatiu i qualitatiu en la gestió de l’aigua i una transformació profunda del sistema de sanejament de l’illa».

El Govern ha adjudicat també el contracte de manteniment i operació de les nou depuradores d’Eivissa, inclosa la de sa Coma, per un període de cinc anys. Això garanteix una gestió contínua del sistema de sanejament.

Recentment s’ha instal·lat un sistema de filtres de carbó actiu per tractar les males olors produïdes per la gestió de les aigües. El carbó actiu absorbeix composts orgànics i inorgànics presents a l’aire, i la dosificació de reactius com el nitrat càlcic redueix la generació d’olors.

Respecte al seguiment ambiental, el Govern destaca que l’EDAR de sa Coma garanteix un tractament eficient i respectuós amb l’entorn natural.

Comparteix aquest article

Telegram WhatsApp