Divendres, 4 de juliol de 2025
Inici Actualitat L’avanç imparable de la sequera pertorba economies i societats d’arreu del planeta

L’avanç imparable de la sequera pertorba economies i societats d’arreu del planeta

Un informe internacional presentat pel Centre Nacional de Mitigació de les Sequeres dels Estats Units, juntament amb la Convenció de les Nacions Unides per a la Lluita contra la Desertificació i l’Aliança Internacional per la Resiliència a la Sequera, adverteix que el món viu des de 2023 una onada de sequeres sense precedents, amb forts danys humans i econòmics. El document, titulat “Drought Hotspots Around the World 2023–2025”, examina l’abast dels impactes arreu del globus i alerta sobre la creixent necessitat d’una resposta conjunta i resilient davant aquesta crisi climàtica persistent.

Segons l’informe, la sequera s’ha convertit en un “assassí silenciós”: va esgotant recursos i teixits socials de manera gairebé imperceptible fins que les conseqüències esdevenen irreversibles. Aquesta situació afecta greument regions com l’Àfrica (Somàlia, Etiòpia, Zimbabwe, Zàmbia, Malawi, Botswana, Namíbia), la Mediterrània (Espanya, el Marroc, Turquia), l’Amèrica Llatina (Panamà, conca de l’Amazones) i el sud-est asiàtic. El Centre utilitza tecnologies de monitoratge mediàtic per recollir dades gairebé en temps real i establir un mapa d’impactes amb una representació geogràfica equilibrada.

A la Mediterrània, els impactes han estat especialment greus: Espanya patí una reducció del 50 % en la collita d’olives el 2023 i això va provocar una duplicació del preu de l’oli d’oliva; el Marroc va veure com la població ovina minvava i es cancel·laven sacrificis religiosos per manca d’animals, i a Turquia es van col·lapsar aqüífers subterranis i es van produir enfonsaments de terres.

Paula Guastello, investigadora del NDMC i coautora de l’informe, indica que s’ha trobat a Catalunya una dada preocupant: “en alguns pobles es perd fins al 80 % de l’aigua a causa de fuites en el sistema”. En altres casos, com a Ciutat de Mèxic, es perd fins al 40 %, o en determinades comunitats dels Estats Units, fins al 60 %. Aquest fenomen posa de manifest la importància de l’eficiència en la gestió de l’aigua, fins i tot a les economies més desenvolupades.

L’informe també posa el focus en l’impacte desigual: dones, infants, gent gran, pastors i agricultors de subsistència es troben entre els més vulnerables. Guastello assenyala: “potser el problema més urgent que han d’afrontar les dones i les nenes durant les sequeres és el matrimoni forçat, especialment el matrimoni infantil”. L’informe recull que, a l’Àfrica Oriental, els matrimonis forçats d’infants es van duplicar, i en casos com Etiòpia, tot i estar prohibits, van créixer als territoris més afectats per la manca d’aigua. L’escassetat d’aigua implica, a més, un increment dels riscos per a la salut pública, amb brots de còlera, desnutrició o deshidratació.

La crisi s’ha aguditzat entre 2023 i 2024, afectada pel fenomen d’El Niño que, segons Kelly Helm Smith, coordinadora d’Impactes de la Sequera, “va afegir més llenya al foc del canvi climàtic, agreujant els efectes per a moltes societats vulnerables i ecosistemes més enllà dels seus límits”. Aquestes condicions comporten un impacte econòmic creixent: “una sequera avui pot costar almenys el doble que l’any 2000, i es preveu un augment del 35 % al 110 % per a 2035”, adverteix Cody Knutson, coautor de l’informe. Recomana substituir el reg per inundació, habitual però poc eficient, per tècniques més modernes i estalviadores d’aigua.

Els responsables de l’informe defensen un enfocament global i compartit. Mark Svoboda, director del NDMC, afirma que “davant esdeveniments de sequera que es produeixen i empitjoren arreu del món, els esforços col·laboratius per identificar-les i traçar rutes de solució als seus impactes són més importants que mai”. Les noves aliances i l’observació internacional continuaran creant xarxa per afrontar aquesta crisi que amenaça la seguretat i l’estabilitat socials i econòmiques de poblacions d’arreu del planeta.

Comparteix aquest article

Telegram WhatsApp