Un assaig realitzat per la Universitat de Granada, la Universitat Pública de Navarra i el CIBER ha demostrat que el dejuni intermitent ajuda a perdre pes sense afectar negativament la qualitat del son, l’estat d’ànim ni la qualitat de vida. L’estudi, publicat a JAMA Network, ha tingut lloc durant dotze setmanes a les ciutats de Granada i Pamplona amb la participació de 197 adults d’entre 30 i 60 anys amb sobrepès, repartits aleatòriament en quatre grups de tractament.
Els investigadors han avaluat tres tipus de dejuni intermitent: primerenc (de 9.00 a 17.00), tardà (de 14.00 a 22.00) i autoseleccionat (de mitjana de 12.00 a 20.00), a més d’un grup de control on només s’oferien pautes nutricionals. Els resultats mostren que els qui van realitzar el dejuni intermitent van perdre entre 3 i 4 kg més que el grup control sense que això repercutís negativament en el son, l’estat d’ànim o la qualitat de vida, independentment de l’horari d’alimentació.
El son s’ha mesurat objectivament mitjançant accelerometria durant 14 dies a l’inici i al final de l’assaig, i també s’ha recollit la percepció subjectiva de les persones participants amb qüestionaris. Antonio Clavero, autor de l’estudi, afirma: “Fins ara, no era clar si l’horari de la finestra d’ingesta podia tenir un efecte diferent en la qualitat del son, l’estat d’ànim o la qualitat de vida en persones amb sobrepès o obesitat.”
Els participants han seguit també un programa d’educació nutricional centrat en la dieta mediterrània i estils de vida saludables. En cap grup que va realitzar dejuni intermitent s’han detectat efectes adversos greus, i l’adherència ha estat bona. Els autors conclouen que el dejuni intermitent, especialment el primerenc, pot ser una estratègia segura i eficaç per controlar el pes i el benestar de persones amb sobrepès: “El dejuni intermitent és una opció segura i prometedora per controlar el pes, millorar la salut en persones amb sobrepès i pot ajudar a millorar futures intervencions nutricionals.”